Traditia inelelor de logodna

Felicitari! L-ai gasit pe „domnul Perfect”, persoana cu care vrei sa-ti petreci restul vietii si esti gata sa raspunzi cu un „Da!” la cererea in casatorie. Ce veti face mai tarziu? Cumparati un inel, desigur. Acesta este obiceiul si asa si trebuie sa faci, nu? Dar de ce un inel de logodna?

Te-ai intrebat vreodata unde a venit traditia aceasta ca viitorul mire sa ofere viitoarei mirese un inel de logodna? Trebuie sa stii ca, de fapt, traditia inelelor de logodna este o traditie foarte veche, profund inradacinata in istoria mai tuturor popoarelor si are o istorie bogata care se intinde nu doar de secole, ci chiar milenii.

Semnificatia si aspectul unui inel de logodna au variat de-a lungul timpului in intreaga cultura mondiala. Mostenirea traditiei inelelor de logodna este si incredibil de bogata si diversa. Fiecare inel de logodna are o povestea din spatele ei. De-a lungul timpului au existat inelele din aurul bethrothal, inelele Gimmel si, bineinteles, prima inregistrare istorica a unui inel de logodna cu diamante…

De fapt, inelele de logodna au o traditie care dateaza de pe timpurile vechilor egipteni, care credeau ca forma de cerc este un simbol ale eternitatii. Cuplurile schimbau in acele vremuri inele facute din stuf impletit. Aceste inel de logodna erau purtate pe degetul inelar al mainii stangi, care avea aparent o vena care ajungea direct la inima, mai tarziu numita Vena Amoris.

In perioada dintre secolul al II-lea si al XV-lea, se crede ca vechii romani au fost aceia care au inceput traditia inelelor de logodna in locul acordarii de bani miresei sau a unui alt obiect valoros. Dar simbolismul inelului de logodna nu era atat de mult legat de sentimente de dragoste, ci mai mult de proprietate. Potrivit lui Plinius cel Batran, mirele daruia mai intai miresei un inel de aur pe care sa il poarte in timpul ceremoniei de logodna si la evenimente speciale, iar apoi un inel de fier pe care sotia sa il poarte acasa, semnificand acordul sau juridic obligatoriu cu privire la proprietatea sotului asupra sotiei.

Acum, mai mult de 70% dintre miresele din intreaga lume primesc inele de logodna cu diamante. Diamantele nu au aparut pe inelele de logodna decat secole mai tarziu. Una dintre primele utilizari inregistrate ale unui inel de logodna cu diamante a fost in 1477.

Arhiducele Maximilian al Austriei i-a oferit Mariei din Burgundia la logodna un set din inele subiri impobodobite cu diamante in forma de „M.” Acest fapt a stabilit un precedent plin de farmec pentru nobilimea europeana, creeandu-se o adevarata moda care a impus oferirea viitoarei sotii de bijuterii din ce in ce mai pretioase. In Evul Mediu s-au consemnat, de asemenea, aparitia unor „inele posey”, care erau benzi gravate cu poezii si zicale romantice.

Totul s-a schimbat cand diamantele au fost descoperite in Africa de Sud. In 1880, Cecil Rhodes a fondat compania de minerit DeBeers impreuna cu alti investitori. In decursul perioadei, ei au controlat 90% din productia de diamante din intreaga lume si au transformat inelele de logodna cu diamante intr-o imensa campanie publicitara care a prins imediat la public. Ce femeie nu si-ar dori un inel de logodna cu diamante?

Odata ce Marea Represiune s-a incheiat, agentia de publicitate a companiei N.W. Ayer & Son a lansat faimosul slogan „Un diamant este pentru totdeauna” si i-a incurajat pe barbati sa-si cheltuiasca cel putin un salariu de doua luni pe un inel cu o piatra pretioasa. Ca urmare, la inceputul anilor 1940, inelele de logodna au devenit linia de varf a vanzarilor de bijuterii in cele mai multe magazine de specialitate.

In timpurile actuale, mai mult de 70% dintre viitoarele mirese din toata lumea primesc inele de logodna cu diamante inainte de casatorie. Viitorii miri cheltuiesc sume importante pe un inel de logodna. Sigur ca obiceiul oferirii de inele de logodna de la Zehava poate fi destul de costisitor, dar este mult mai romantic decat acelea care dateaza din cele mai vechi ritualuri de imperechere: care impuneau purtarea de bratari la incheieturi, la glezne sau pe talia viitoarei sotii, prin care sotul credea ca asa ii poate tine spiritul sub control.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *