Unde am fi acum fara frigidere?

Omenirea a dezvoltat metode foarte diverse pentru conservarea alimentelor, dupa pozitionarea geografica si resursele naturale existente in zona.

Inghetarea era si atunci o metoda preferata de multi, insa nu era prea accesibila in zonele calduroase, iar pana la inventia congelatorului au fost necesare cateva improvizatii pentru ca oamenii sa poata avea gheata in casa.

De aceea a aparut, in urma cu 200 de ani, o imensa retea de comert cu gheata, pe ruta principala SUA – Norvegia. Gheata era taiata din lacuri si rauri pentru ca apoi sa fie trimisa pe oceane, rauri si cai ferate in intreaga lume.

Acest lucru a permis o dezvoltare fulminanta a serviciilor din industriile pe care acum le consideram dependente de refrigerare: carne, fructe si legume, bauturi si alte mancaruri perisabile, toate acestea marindu-si peste noapte perioada de viabilitate.

Cum?

Desi la inceput se recolta gheata din rauri si lacuri pe durata iernii, in scurt timp aceste resurse devenisera insuficiente, ceea ce a dus la crearea de lacuri artificiale, baraje, au fost inundate vai si terenuri joase. Spre exemplu, in Alaska a fost format un lac artificial pe o suprafata de 16 hectare, doar ca ferma de gheata.

Pentru taierea ghetii se foloseau fierastraie manuale, ca apoi blocurile sa fie trase afara de cai. Desi se inventasera la un moment dat fierastraiele circulare, ele nu au fost folosite decat dupa inventarea motorului diesel, deoarece erau prea dificil de utilizat cu cai.

Gheata naturala

Pe oceane, gheata era care era transportata era uneori folosita in acelasi timp si ca balast pentru echilibrarea vasului, iar eficienta transportului depindea de precizia cu care fusese taiata gheata si uniformitatea blocurilor.

Astfel, blocurile congelate erau ingropate in rumegus pentru a stopa curentii de aer cald, uneori utilizandu-se si paie de fan. Industria lemnului cunostea la acel moment o crestere exponentiala anticipand revolutia industriala, si a profitat de acest lucru deoarece la acel moment rumegusul rezultat in urma taierilor nu avea inca o utilitate si era considerat deseu.

Un astfel de transport putea cantari cateva sute de tone.

Utilizari

Pana la dezvoltarea aparatelor de congelare de dimensiuni mai reduse, pastrarea ghetii reprezenta o adevarata provocare. Stramosul congelatoarelor era o simpla cutie izolata bine, avand in partea de sus un locas pentru gheata. Aceasta era portabila pe distante scurte si a devenit mai eficienta dupa s-a descoperit importanta circulatiei aerului pentru conservare, suferind modificari la design.

Un domeniu care la prima vedere nu se preteaza pentru utilizarea ghetii este medicina, doctorii acelor vremuri experimentand cu gheata pentru tratarea si ameliorarea unor boli, iar in zonele calde era folosita si pentru reducerea temperaturii in saloane si sali de operatii.

In prezent

Ne e deseori usor sa uitam cat de mult a durat sa ajungem la confortul in care traim azi, cat de mult se muncea pentru un lucru de care acum beneficiem fara sa ne gandim prea mult la el.

S-a ajuns ca de la niste congelatoare improvizate in depozite sa putem avea fiecare in casele noastre congelatoare mai mici decat si-ar fi putut imagina oamenii acelor vremuri.

Metodele clasice de pastrare a alimentelor sunt folosite azi doar ca alternativa la refrigerare, fiind costisitoare si ineficiente. Afumarea si saramura au stat la baza dezvoltarii omului permitandu-i sa depoziteze alimente peste perioadele calduroase, iar acum aceste metode mai sunt utilizate rar si la nivel individual.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *