Anvelopele masinii tale sunt extrem de importante si foarte scumpe, astfel ca daca vrei sa te bucuri pentru multi ani de ele si, totodata, sa te simti protejat cand conduci, este esential sa ai grija de cauciucuri asa cum trebuie. Iata, in continuare, cinci lucruri pe care poti sa le faci daca iti doresti ca anvelopele autoturismului tau sa nu se uzeze rapid.
Fii atent la martorii de uzura
Martorii de uzura, adica indicatorii aflati la baza canelurilor benzii de rulare, iti arata daca o anvelopa este deteriorata sau nu. In cazul cauciucurilor de iarna, este obligatoriu ca martorii de uzura sa aiba o inaltime de minimum patru milimetri (mm), in vreme ce la anvelopele de vara nu este recomandat ca martorii de uzura sa fie mai mici de 1,6 mm. Daca una dintre anvelopele de iarna sau de vara are martorii de uzura prea mici, este imperios sa o inlocuiesti cu un cauciuc noi, pe care iti recomandam sa-l cumperi de la Acvila Romania.
Ai grija la data de fabricatie
In afara martorilor de uzura, exista un alt element iti poate arata cat de mult au fost folosite anvelopele de pe masina ta. Elementul respectiv este codul DOT (un acronim in limba engleza pentru Departamentul Transporturilor din Statele Unite ale Americii). Codul respectiv, daca exista, este vizibil in zonele de pe anvelopa prevazute cu marcaje. Codul DOT este format din patru cifre – primele doua iti arata in ce saptamana a fost fabricata anvelopa, iar ultimele doua iti evidentiaza anul de productie al cauciucului. Daca ultimele doua cifre al codului DOT nu sunt „13”, „14”, „15”, „16”, „17” sau „18”, inseamna ca anvelopa ta este mai veche de 2013, asa ca ar fi cazul sa o inlocuiesti. De ce? Deoarece unii dintre expertii industriei auto sunt de parere ca o anvelopa nu ar trebui utilizata mai mult de sase ani.
Tine cont de presiunea din anvelope
Prea multa sau prea putina presiune in anvelope le uzeaza mai repede si, de asemenea, iti pun siguranta in pericol, cand te afli la volan. Daca nu vrei sa nu ai probleme din cauza presiunii din anvelope, ar fi bine sa analizezi bordul masinii tale de fiecare data cand te pregatesti sa pornesti la drum. Multe masini moderne au, in bord, un martor care te anunta daca presiunea din pneuri nu este adecvata pentru condus.
Foloseste anvelopele de iarna si de vara asa cum este indicat
Anvelopele de vara si cele de iarna se folosesc in conditii diferite de temperatura. Cu anvelopele de vara poti sa circuli, potrivit Codului Rutier din Romania, doar daca drumurile pe care te deplasezi nu sunt acoperite cu zapada, gheata sau polei. De asemenea, profesionistii din sfera auto sunt de parere ca ar fi bine sa avem masinile echipate cu anvelope de iarna cand temperaturile scad sub pragul de sapte grade Celsius, indiferent daca drumurile sunt acoperite sau nu cu zapada, gheata ori polei.