Multe persoane ne-au spus ca munca intr-un magazin de biciclete este printre cele mai antrenante si distractive, atat din industrie, cat si in general. Astfel, fie ca esti un consilier de vanzari care are nevoie de un job pe temren lung sau un mecanic aspirant, care isi cauta ceva provocator de lucru, exista pentru oricine acel magazin de biciclete unde poti invata lucruri noi, unde te vei integra intr-un grup de oameni muncitori, amuzanti si la fel de pasionati ca tine!
De aceea, iti prezentam 5 sfaturi de care sa tii cont inainte de a te angaja intr-un magazin de biciclete:
1. Asigura-te ca stii care este profilul magazinului
La fel ca si in cazul bicicletelor, magazinele pot fi specializate sau nu. Diferenta intre un hypermarket care vinde mancare, haine, si ceva biciclete… si un magazin specializat exclusiv pe acest domeniu o poti vedea cu ochiul liber. Unele sunt orientate pe o anumita categorie, pe echipamente si accesorii sau poate au mai degraba o orientare de reparatii si intretinere. Pentru a te convinge de acest lucru, incearca sa petreci putin timp in magazinul de biciclete, pentru a lua mai usor „pulsul”. Daca esti o persoana foarte activa, pasionata de competitii si de biciclete de top, probabil ca nu te vei simti foarte bine lucrand o vara intreaga intr-un magazin de biciclete de oras. Desi acest lucru nu este rau, ia in calcul si alegerea unui magazin de biciclete care sa fie pe profilul tau!
2. Prezinta-te in persoana
Nimic nu spune „Sunt pregatit sa lucrez aici!” mai bine decat prezentarea ta in persoana, alaturi de un mic CV. Asigura-te deci ca stai de vorba cu persoana potrivita, pastreaza contactul vizual si spune-i ca ai dori sa lucrezi in acel magazin biciclete. Cu toate ca suna un pic prea simplu, este printre cele mai bune variante de abordare. In plus, avand in vedere ca va trebui sa te ingrijesti de clientii care iti vor calca pragul, aceasta este o abordare care dovedeste ca esti sociabil si cu initiativa.
3. Invata sa faci service-ul unei biciclete
In cazul in care te angajezi pe postul de mecanic, va trebui sa cunosti bine atat terminologia, cat si diferentele de baza intre materialele cadrului, tipurile de biciclete sau de frane. Acum poti urma si cursurile organizate de Asociatia Comerciantilor de Biciclete, care mai nou se preocupa si de acest aspect. Un astfel de demers te poate departaja de alti concurenti pe acelasi post.
4. Arata ca esti dispus sa inveti mai multe
Treaba asta depinde si de cat de experimentat esti. De multe ori, un magazin de biciclete are propriul sau sistem si organigrama de lucru, pe care va trebui sa le respecti, indiferent ca esti o enciclopedie in materie de ciclism printre prieteni. Fii gata deci sa adresezi intrebari atunci cand situatia o cere si vei avea sansa de a invata lucruri noi. Cu toate ca nimeni nu se asteapta sa stii pe de rost ce face fiecare piesa din magazinul de biciclete, va trebui totusi sa vorbesti confortabil despre biciclete in general, un avantaj pe care managerul il va lua in calcul.
5. Urmareste indeaproape magazinul de biciclete
Odata ce te-ai prezentat si ti-ai lasat CV-ul, poate fi o idee buna sa treci pe acolo la o saptamana dupa, chiar daca doar pentru a ramane pe „radarul” magazinului. In cazul in care cei de la magazin nu ti-au raspuns inca la oferta de job, poti suna pentru a le reaminti ca esti inca interesat. De regula, un magazin de biciclete poate primi multe oferte, iar aceasta „mutare” le va arata ca esti interesat de acasta slujba, dar si perseverent in acelasi timp!
Asadar, da curs intentiei tale cu incredere. Este important sa activezi profesional in viata intr-un domeniu care iti aduce satisfactii. Sa nu cumva totusi sa confunzi placerea, pasiunea, cu responsabilitatile si profesiunea. Daca iti place sa te dai mult cu bicicleta, daca mai si participi la concursuri de weekend, atunci nu vei gasi mediul potrivit pentru asa ceva la un magazin care are incarcare maxima de clienti si solicitari in weekend-uri! De cele mai multe ori, programul magazinelor de biciclete include si sambata.