Majoritatea oamenilor sunt constienti de riscurile pentru sanatate si siguranta asociate cu infestarile cu gandacii de bucatarie. Riscul de alergii si astm sunt doar cateva dintre motivele pentru care oamenii incearca fel si fel de metode pentru a scapa de gandacii de bucatarie. Ceea ce poate sa nu fie la fel de cunoscut este faptul ca gandacii sunt un daunator foarte interesant si rezistent, care prezinta un comportament foarte ciudat si tactici de supravietuire extrem de eficiente. De exemplu, gandacii de bucatarie isi petrec 75% din timp odihnindu-se si pot rezista la temperaturi de pana la 0 grade Celsius.
Iata 10 dintre cele mai uimitoare lucruri despre gandacii de bucatarie
1. Un gandac de bucatarie poate trai o saptamana fara cap.
Datorita sistemului circulator deschis de care dispune si a faptului ca respira prin gauri de mici dimensiuni aflate pe fiecare segment al corpului sau, gandacul de bucatarie nu depinde de gura sau de cap pentru a respira. Cu toate acestea, fara cap, gandacul poate trai doar o saptamana, deoarece fara gura, nu poate bea apa, asa ca ajunge sa moara de sete.
2. Un gandac de bucatarie isi poate tine respiratia timp de 40 de minute.
Acest tip de daunator poate supravietui chiar daca este scufundat in apa timp de o jumatate de ora. Isi tine respiratia des pentru a stimula reglarea pierderii de apa.
3. Gandacii de bucatarie pot alerga pana la 5 kilometri pe ora.
Din cauza acestei abilitati atletice impresionante, gandacii de bucatarie pot raspandi germeni si bacterii in intreaga casa foarte rapid.
4. Gandacii de bucatarie nou-nascuti devin adulti in doar 36 de zile.
Deoarece se inmultesc mult si ajung atat de repede la maturitate, gandacii de bucatarie pot crea focare de boli si reactii alergice la multi oameni.
5. Un pui de gandac de bucatarie de o zi poate alerga aproape la fel de repede ca parintii sai.
Ca referinta, puiul de gandac de bucatarie de doar o zi este cam de dimensiunea unui fir de praf! Asadar, nu numai ca este rapid, dar este si evaziv, ceea ce este o combinatie periculoasa pentru un daunator despre care se stie ca transmite diverse boli.
6. Gandacul de bucatarie american este atras de alcool.
Similar cu alti daunator, aceasta specie de gandaci este atrasa de unele bauturi alcoolice, in special de bere. Cel mai probabil, este atrasa de hameiul si zaharul prezente in bautura.
7. Cel mai mare gandac de bucatarie din lume are o lungime de circa 15 centimetri.
In general, gandacii de bucatarie adulti pot varia in dimensiune de la 2 la 5 centimetri.
8. Gandacii sunt unele dintre cele mai vechi vietati de pe Pamant.
Se crede ca gandacii au aparut in urma cu 280 de milioane de ani, in Perioada Carbonifera.
9. Exista peste 4000 de specii diferite de gandaci in intreaga lume.
Cea mai comuna specie este gandacul german (gandacul rosu de bucatarie).
10. Gandacii pot trai fara mancare timp de o luna.
Gandacii sunt capabili sa ramana atat de mult timp fara mancare, deoarece sunt insecte cu sange rece. Cu toate acestea, pot supravietui doar o saptamana fara apa, motiv pentru care se gasesc in mod obisnuit in zonele umede sau cu umiditate ridicata din jurul casei, cum ar fi bucataria si baia.