3 meserii în domeniul auto care te ajută să îți duci pasiunea pentru mașini mai departe

Ai o pasiune pentru mașini și te-ai întrebat vreodată cum ai putea transforma această dragoste într-o carieră satisfăcătoare? Cum ai putea să faci ceea ce îți place dar și să ajuți soferii care își iubesc mașinile sau care pur și simplu vor să le păstreze în ce amai bună stare? Ei bine,  ai ajuns în locul potrivit. 

În acest articol, vom aborda trei meserii în domeniul auto care te pot ajuta să-ți duci pasiunea pentru mașini mai departe și să te orietenzi nu doar spre o meserie de viitor dar și una care îți aduce venituri frumoase în timp ce faci ceea ce te pasionează. 

Tinichigiu Auto

În cazul în care te pasionează mai degrabă aspectul mașinilor decât ceea ce se află sub capotă meseria de tinichigiu ar putea fi potrivită pentru tine. Plus că aici există o varietate de probleme cu care proprietarii auto se pot întâlni, deci cu siguranță ai avea nu doar de muncă cât și tot felul de provocări pe care să le rezolvi cu brio.

Și mai mult, poți duce această meserie la un nivel și mai specializat precum cel de tehnician PDR (Paintless Dent Repair)

Tehnica PDR (Paintless Dent Repair) este un proces specializat și eficient de reparație a deformărilor de pe caroseria mașinilor fără a necesita revopsirea. Această tehnică se remarcă prin abordarea sa non-invazivă și este extrem de importantă în industria auto, mai ales în contextul utilizării tot mai frecvente a aliajelor din aluminiu în construcția de mașini.

Cu ajutorul tehnicii PDR, tehnicienii pot reda caroseriilor automobilelor aspectul lor inițial fără a recurge la sudură, chituire sau revopsire, ceea ce reduce semnificativ costurile, timpul necesar pentru reparare dar mai alesc ricurile pe termen lung care apar in cazul reparatiilor clasice (fisuri ale chitului, rugina in zonele unde s-a folosit aparat de sudura etc). Această abordare implică utilizarea unor instrumente speciale și a unei abilități deosebite pentru a remodela deformarile, astfel încât acestea să revină la forma lor originală.

Ce face un tinichigiu auto?

Un tinichigiu auto este un adevărat artist al metalului, specializat în repararea și remodelarea caroseriilor auto. Această meserie este esențială în industria auto, deoarece asigură aspectul și integritatea vehiculelor după accidente sau diferite daune.

De la îndreptarea piselor deteriorate până la înlocuirea completă a acestora, tinichigii auto sunt meșterii care aduc mașinile înapoi la viață oferindu-le un aspect ca nou.

Iar dacă vorbim despre PDR, cu ajutorul tehnicii PDR, tinichigii pot duce meseria lor la un nivel mult mai înalt și pot reda caroseriilor automobilelor aspectul lor inițial fără a recurge la sudură, chit și revopsire, atunci cand situatia o permite, adica cand stratul de vopsea este neafectat sau materialul nu este supraîntins .

Ce calități trebuie să ai pentru a reuși ca tinichigiu auto?

Pentru a excela în această meserie, trebuie să ai o pasiune reală pentru mașini și pentru detalii. Un tinichigiu auto de succes trebuie să fie meticulos, atent la detalii și să aibă o mână sigură în lucrul cu uneltele și echipamentele specifice.

De asemenea, este important să fii creativ și să poți rezolva problemele care pot apărea în procesul de reparare.

Cum poți ajunge să practici și tu această meserie?

Pentru a deveni un tinichigiu auto, ai nevoie de pregătire și formare specializată. Poți începe prin urmarea unui curs și unui program de ucenicie într-un atelier auto respectat, ceea ce in Romania presupune minim 3 luni de curs in cazul cursurilor private sau o scoala profesionala care dureaza 3 ani. Acolo vei învăța tehnicile de bază și vei avea ocazia să lucrezi sub îndrumarea unor profesioniști experimentați.

Dacă vrei să devii un tehnician PDR, spre exemplu te poți orienta sau perfecționa în repararea daunelor produse de grindină, o problemă destul de des întâlnită în România.  Deci tu poți fi de ajutor în acest sens, înscriindu-te la unun curs reparatii  dauna grindina adus de peste hotare și care acum se poate practica în România.  

  curs reparatii  dauna grindina, un curs care a fost adus de peste hotare și care acum se poate practica în România si care dureaza intre 1-2 saptamani, in functie de programa scolara a scolii pe care vrei sa o urmezi. 

Așadar dacă vrei să ai o meserie de viitor bine plătită, tehnica PDR pentru îndreptarea caroseriei afectate de grindină poate fi ceea ce cauți.

Mecanic Auto

          Dacă pasiunea ta se îndreaptă mai degrabă către funcționalitatea mașinii, a motorului și ești îți place să descoperi acele piese care fac ca autoturismul să nu mai funcționează în parametri optimi, atunci meseria de mecanic este pentru tine.

            Problemele cu mașinile sunt foarte frecvente iar mecanicii auto sunt la mare căutare la fel ca orice specialist în domeniu auto, de altfel.

Ce face un mecanic auto?

Un mecanic auto are un rol important în lumea vehiculelor, având responsabilitatea de a repara și întreține mașinile pentru a le menține în stare optimă de funcționare. De la schimbarea uleiului și a filtrelor la diagnosticarea și remedierea problemelor complexe ale motoarelor, mecanicii auto sunt cei care se asigură că vehiculele funcționează în siguranță și eficient.

Ce calități trebuie să ai pentru a reuși ca mecanic auto?

Pentru a excela în această meserie, trebuie să ai o pasiune pentru tehnologie și mecanică. Mecanicii auto trebuie să fie atenți la detalii, meticuloși și capabili să rezolve problemele în mod eficient.

Abilitățile de diagnosticare sunt esențiale, deoarece mecanicii trebuie să identifice rapid și precis cauza problemelor pentru a putea preveni repetarea defectiunii dupa reparatie sau pentru a schimba doar piesa care necesita a fi schimbata.

Cum poți intra și tu în această meserie?

Pentru a deveni mecanic auto, poți urma o serie de pași. Unul dintre ei ar fi să te înscrii la un curs, program de instruire sau ucenicie într-un atelier auto.

Acolo, vei învăța aspectele de bază ale mecanicii auto și vei avea ocazia să lucrezi sub îndrumarea unor profesioniști experimentați.

După ce obții experiență și înțelegi în profunzime tehnologiile auto, poți obține certificări și calificări suplimentare pentru a avansa în cariera.

Electrician Auto

            În cazul în care pasiunea ta merge înspre partea electrică a mașinii atunci ar trebui să te orientezi către această meserie la fel de solicitată în România.

Ce face un electrician auto?

Electricienii auto au un rol vital în asigurarea funcționării corecte a sistemelor electrice ale mașinilor avand in vedere ca in masinile de noi generatii aproape toate functiile mașinilor sunt asistate electronic.

Acești profesioniști se ocupă de diagnosticarea și repararea problemelor legate de instalațiile electrice, de la sistemul de iluminare la componentele electronice sofisticate, cum ar fi sistemele de control al motorului.

Ce calități trebuie să ai pentru a reuși ca electrician auto?

Pentru a avea succes în această meserie, trebuie să fii pasionat de electricitate și să ai o înțelegere solidă a circuitelor electrice.

Abilitățile de diagnosticare și rezolvarea problemelor sunt la fel de importante în acest domeniu, deoarece electricienii auto se confruntă adesea cu situații complexe.

Cum poți intra în această meserie?

Pentru a deveni electrician auto, poți urma un traseu similar cu cel al mecanicilor auto. Caută un program de formare sau un atelier unde poți învăța și câștiga experiență practică în domeniul electric.

De asemenea, este important să fii la curent cu ultimele tehnologii din industria auto, deoarece sistemele electrice devin tot mai avansate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *