Timpul petrecut acasă poate fi extrem de amuzant, dar și folositor. Poți profita de aceste momente pentru a-l învăța pe cel mic diverse lucruri noi, pentru a-i prezenta informații interesante și pentru a-l susține în demersul lui natural de a-și dezvolta noi abilități.
Ai nevoie doar de puțină imaginație și bună dispoziție, iar asta va încuraja explorarea și interacțiunea, amândouă fiind componente importante ale curiozității copilului. Implicarea ta, ca părinte, este esențială, deoarece copilul este ca un burete care absoarbe tot. El adoră să te urmărească, să te asculte, să vă jucați împreună ori să citiți, chiar și atunci când este prea mic pentru a putea înțelege totul.
Aproape orice poate fi transformat în joacă. Și fiecare activitate pe care o faceți împreună se va transforma în ceva frumos. Indiferent dacă alegi să cumperi jocuri creative copii care vă oferă activități bine gândite de către specialiști sau dacă alegi să construiți ori să meșteriți în funcție de inspirația de moment, poți fi sigur că beneficiile pentru copilul tău sunt nenumărate și pe termen lung. Toate activitățile funcționează la fel de bine, așa că am pregătit în continuare o listă cu idei interesante de jocuri pentru acasă.
1.Mașinută din cutie de carton
Găsește o cutie de carton în care cel mic încape confortabil, pune o pernă înauntru, iar apoi invită-l într-o cursă amețitoare. Trage cutia prin casă, în timp ce amândoi scoateți sunete adecvate. Dacă este destul de mare încât să vorbească, îi poți spune să conducă el, prin comenzi scurte pentru tine: la stanga, la dreapta, mai repede, stai pe loc. Dacă ai puțină dexteritate și imaginație, îi poți monta și un volan, care va face totul mult mai distractiv.
2.Salvați animalele aflate în pericol
Adunați împreună animăluțe de pluș din casă, iar apoi, cu ajutorul unei role de scotch, lipește-le pe un geam sau pe ușă. Apoi, explică-i celui mic care este rolul lui de explorator: să salveze animăluțele ținute captive, dezlipind cu atenție banda de scotch. Este un joc foarte amuzant, care îl va ține ocupat pe copil destul de mult timp, punându-i la încercare diverse abilități, cum sunt motricitatea fină, puterea de concentrare și coordonarea mână – ochi.
3.Orchestra din bucătărie
Este un joc pentru care va trebui să fii cu adevărat în formă și să dai dovadă de nervi tari. Toate tigăile, castroanele și oalele din bucătărie sunt cele mai interesante instrumente de cântat prin percuție. Cu ajutorul unor linguri de lemn sau din plastic, puteți organiza împreună cel mai tare concert rock. Sunetele pe care le scoate fiecare obiect, în funcție de puterea și materialul cu care este lovit, îl va învăța multe lucruri utile pe cel mic, inclusiv despre ce înseamnă ritmul.
4.Fotbal de interior
O minge moale, din burete sau material textil este alegerea perfectă pentru iubitorii de sport. Puteți stabili două porți, care nu trebuie neapărat sa fie față în față, la fel ca pe un teren standard de fotbal. Cel mai important în acest joc este să vă distrați, iar cel mic să învețe cum să stăpânească mingea cu piciorul. Este o activitate care dezvoltă bine mușchii, echilibrul, dar și coordonarea ochi-picior. Dacă vrei ca nivelul să fie unul și mai greu, adaugă încă o minge în joc, iar regulile le puteți stabili împreună, pe măsură ce jocul avansează.
Antrenarea copilului în activități amuzante, oferă nenumărate beneficii, pe lângă distracția binemeritatată. Cel mic primește posibilitatea de a greși, precum și de a se folosi de încercări repetate pentru a reuși. Își va exersa astfel abilitățile naturale, investigând diverse situații și experimentând multe momente grozave alături de tine.