5 modalitati prin care poti deveni un ascultator de top in apelurile video

Ai constat ca ai probleme in a te concentra pe deplin in timpul unui apel video si ca te simti obosit in timpul discutiilor pe Zoom? Sa stii ca acest lucru este ceva comun si ca sunt cateva lucruri pe care le poti face pentru a schimba situatia si a deveni un ascultator excelent.

Indiferent daca ai de sustinut un interviu in urma aplicarii la anunturi angajare videochat sau esti deja angajat si trebuie sa participi la o sedinta online, poti ajunge sa te simti obosit. Preocuparea de a mentine contactul vizual si faptul ca miscare ochilor este limitata la un camp destul de restrans implica un efortul cognitiv mai mare si este firesc sa te resimti.

Afla ce poti face pentru a ramane un ascultator activ si a interactiona cat mai eficient prin video chat.

Fii atent la ceea ce se vorbeste

Desi poate parea ceva usor, uneori este extrem de dificil sa ramai atent la o discutie video. Incepe prin a elimina sursele de distragere, inchide telefonul si alertele prin e-mail. Daca te gandesti ca tinandu-le ascunse si stand pe mute nu vei atrage atentia, sa stii ca te inseli si dai dovada si de lipsa de curtoazie fata de cei care vorbesc, lucru care va fi dezamagitor.

Nu raspunde prin mormaieli

Daca ti se pune brusc o intrebare si vei incepe sa mormai un raspuns, sa stii ca toata lumea va stii ca nu ai ascultat. Incearca sa raspunzi si sa dai feedback-ul solicitat exact ca atunci cand esti fata in fata cu persoanele cu care vorbesti. Daca nu esti de acord cu ceva, arata acest lucru dand din cap in mod sugestiv si folosind limbajul corporal adecvat.

Creeaza un contact vizual virtual activ

Daca esti pe mute inlocuieste reactiile si raspunsurile obisnuite din discutiile din viata reala precum “a-ha”, “da”, “poate” cu raspunsuri nonverbale. Poti incuviinta si aproba un lucru dand din cap, poti zambi, poti face semnul din gegetul mare in sus pentru OK sau, daca sunt disponibile, poti folosi emoticoanele si reactiile live. 

Aceste mici detalii te vor ajuta sa iti exersezi obiceiul de a asculta si, totodata, vor face interlocutorii sa simta ca esti atent si ca ii asculti.

Rezista tentatiei de a intrerupe

Chiar daca ai o intrebare arzatoare sau vrei sa spui ca stii exact despre ce este vorba nu te grabi sa intrerupi persoana care vorbeste. Asteapta ca acesta sa termine, posteaza ceea ce ai de pus pe chat sau in fereastra cu intrebari si raspunsuri destinata grupului, ridica mana virtual in semn ca ai ceva de spus sau trimite o nota dupa intalnire.

Pentru a nu uita ce vrei sa spui, ia-ti notite in timpul prezentarii si asteapta momentul potrivit pentru a vorbi si a dovedi, totodata, ca ai fost atent si ai ascultat.

Fii atent la limbajul nonverbal

Cuvintele transmit doar o fractiune din mesaj si, daca esti un bun ascultator, stii sa fii atent si la limbajul nonverbal care poate fi extrem de sugestiv. Fii atent la nivelul de entuziasm, fa diferenta dintre un ras nervos si unul autentic, observa ridicarea sprancenelor sau privirea in alta parte si orice altceva.

Incearca sa te pui in locul persoanei cu care vorbesti pentru a intelege mai bine ce simte sau ce gandeste. Daca pare anxioasa, poate ca este stresata si ar fi bine sa o sprijini cu un feedback pozitiv sau un zambet incurajator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *