Amenajarea camerei nou-nascutului

Atunci cand astepti sosirea copilului tau, este normal sa ai dorinta de a pregati casa pentru ca acesta sa se simta cat mai confortabil.

Vrei sa ii oferi cea mai buna primire acasa, sa il inconjori cu afectiune, disponibilitate si o atmosfera primitoare. Totusi, uneori, aceasta nu este o problema de vointa, ci de spatiu.

De aceea, iti recomandam sa folosesti o amenajare care iti permite sa fii mai flexibil in ceea ce priveste gestionarea timpului si care sa fie mereu la locul ei, indiferent de varsta celui mic.

Daca astepti un copil, vei incepe in curand sa te gandesti la cum vrei sa arate viitoarea lor camera. Iata cateva sfaturi pentru a face din camera lor un loc confortabil si placut.

Cum amenajam camera nou-nascutului

Atunci cand vine vorba de amenajare, in camera unui nou nascut trebuie sa predomine aspectele practice, avand in vedere ca aceasta se face pe termen scurt sau mediu, adica de unu-doi ani.

Din acest punct de vedere, este important sa facem selectia mobilierului, a accesoriilor, a texturilor si a culorilor utilizate in amenajare in asa fel incat sa avem doar strictul necesar, iar acestea sa fie la indemana si usor de folosit.

Ce piese de mobilier trebuie sa fie in camera celui mic

Camera nou-nascutului trebuie sa fie dotata cu mobilierul necesar odihnei acestuia, dar si ingrijirii sale permanente.

Ceea ce conteaza, in primul rand, sunt functionalitatea si siguranta, si mai putin aspectul acestuia. In prima faza trebuie sa existe neaparat in camera celui mic un patut cu grilaj, modelul clasic, inalt, cu zabrele.

Acesta trebuie sa fie suficient de rezistent dar, in acelasi timp sigur si confortabil. De aceea, sunt recomandate cele din lemn, cu inaltimea ajustabila, care sa dispuna de un sistem de protectie impotriva inchiderii accidentale.

Este important sa existe la indemana toate obiectele necesare atat pentru cel mic, cat si cele de care se folosesc parintii.

Printre cele mai importante obiecte de mobilier care trebuie sa se afle in camera celui mic se vor numara patutul acestuia, masa de schimbat sau de infasat, un dulap sau o servanta pentru hainute, un fotoliu comod, cu spatar inalt, pentru mama care alapteaza si, auxiliar, spatii speciale pentru jucarii.

Toate acestea trebuie asezate aproape unele de celelalte pentru ca accesul de la una la alta sa se faca facil, fara miscari inutile.

Cel mai important este insa ca masa de infasat si fotoliul sa se afle in imediata apropiere a patutului.

Pe langa depozitarea unei cantitati mari de haine mici, este necesar sa se depoziteze si jucarii si obiecte de tot felul. In acest caz, mobilierul de depozitare este esential.

De asemenea, rezerva rafturile pentru obiectele pentru copii, unde lucrurile mici pot fi asezate cu usurinta, iar accesul facil.

Cum alegem culorile

Alegerea culorilor pentru mobilier trebuie sa fie pentru nuante calde, pastelate, care dau senzatia de calm, liniste si au efect linistitor pentru cel mic.

Putem alege pentru dulap sau o servanta o nuanta inchisa de albastru, de exemplu, avand in vedere ca simbolizeaza seninatatea si echilibrul.

Daca optam pentru un perete pe care sa aplicam tapet sau stickere colorate, conteaza ca acestea sa fie din materiale nontoxice si cu motive florale sau jucause, nicidecum geometrice, in prima faza. In privinta culorilor de pe pereti, sunt recomandate albul, cremul sau alta nuanta deschise, care nu irita ochii.

La fel de important ca alegerea culorilor este ca incaperea sa fie pregatita macar cu o luna – doua inainte de venirea pe lume a celui mic, pentru ca orice miros de vopsea sau de tapet sa dispara.

Ce fel de covor folosim

Chiar daca exista incalzire prin pardoseala, este important ca in camera celui mic sa existe un covor antiderapant, care se curata usor, eventual cu fir cat mai scurt pentru a nu-l impiedica atunci cand va incepe sa faca primii pasi sau sa mearga de-a busilea.

Imprimeul acestuia conteaza la fel de mult, pentru ca, prin intermediul acestuia, poate face cunostinta de exemplu cu animale pe care nu le-a cunoscut inca intre jucariile preferate.

Lumina din incapere

Iluminatul este esential pentru atmosfera si decorarea unei camere de copii. Ar trebui sa amenajezi mai multe puncte de lumina blanda: o lumina de noapte frumoasa, o ghirlanda de lumini si o lampa de noapte, printre altele.

In mod ideal, iluminatul din camera copilului ar trebui sa fie adaptat la diferitele momente ale zilei.

Pe langa lumina naturala care trebuie sa invaluie incaperea (care poate fi reglata cu perdele din materiale care nu retin prea mult praf) si lumina conventionala din tavan, ar trebui inclus si un lampadar care ofera o lumina mai slaba.

Acesta va fi ideal pentru a fi folosit in momentele de odihna si relaxare: cand copilul se trezeste noaptea sau pentru a-l ajuta sa adoarma cand se culca.

In cele din urma, evita sa pui la indemana obiecte, panglici, snururi sau obiecte prea mici. Cea mai mica neglijenta din partea ta l-ar putea conduce catre ele.

Desi s-ar putea sa va simtiti coplesiti de alegeri si probleme, nu va temeti. Organizarea camerei copilului este un proces frumos si memorabil. Impreuna cu partenerul, prietenii si familia poti crea un mediu ideal pentru primele luni de viata ale micutului tau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *