
De ce nu se pune accentul mai mult predarea artelor in scoala? In ultimii ani, am vazut cu totii tendinta scolilor care ignora artele din programa . Muzica, arta, teatru – pentru multri nu au nicio importanta. Insa acest lucru reprezinta o imensa greseala. Nu exista nicio indoiala ca artele vizuale sunt distractive pentru copii.
Scufundarea in vopselele cu degetele si realizarea unei imagini frumoase pentru a fi atarnata pe frigider reprezinta ceva minunat. Dar artele ii ajuta pe copii sa se si dezvolte pe mai multe niveluri fundamentale. De aceea, se incearca atragerea celor mici catre arte, prin manuale speciale. De exemplu, la librariadelfin.ro sunt disponibile manuale de abilitati practice clasa 2, la preturi promotionale.
Aceste manuale de arte vizuale si abilitati practice clasa 2 sunt realizate pe baza programei scolare, si avizate de Ministerul Educatiei. Autorii manualelor sunt profesori practicieni si au realizat aceste lucrari pentru a permite elevilor sa exploreze domenii ale cunoasterii din mai multe perspective. Pe site se regasesc 4 manuale dearte vizuale si abilitati practice clasa 2. Este vorba despre:
- Arte vizuale si abilitati practice. Manual pentru clasa a II-a, semestrul I – Cristina Rizea
- Arte vizuale si abilitati practice. Manual pentru clasa a II-a, semestrul II – Cristina Rizea
- Arte vizuale si lucru manual – clasa a-II-a – Editura Aramis
- Abilitati practice si educatie tehnologica. Ghid metodic clasele I-IV – Lucian Stan, A. Stoicescu
Insa stiti de ce artele ii ajuta pe copii sa invete si sa dezvolte abilitati importante de care vor avea nevoie ca adulti? Iata motivele:
1. Creativitate. Artele permit copiilor sa se exprime mai bine decat prin matematica sau stiinta. Daca copiii au practicat prin aceasta materie gandirea creativa, aceasta va deveni ceva natural atat acum, cat si cand vor creste mari.
2. Performanta academica imbunatatita. Artele nu dezvolta doar creativitatea unui copil: abilitatile pe care le invata prin arte se revarsa si asupra realizarilor academice. Copiii care participa regulat la astfel de activitati au de patru ori mai multe realizari academice, conform studiilor.
3. Aptitudini motorii. Aceasta se aplica mai ales copiilor mai mici care fac arta sau canta la un instrument. Lucruri simple cum ar fi sa tii o pensula sau sa desenezi cu un creion sunt elemente important pentru dezvoltarea abilitatilor motrice fine ale unui copil.
4. Increderea. Desi stapanirea unui subiect creste, cu siguranta, increderea unui elev, exista ceva special in ceea ce priveste participarea la astfel de cursuri. Pe masura ce cersc, copiii isi vad propriile progrese, iar increderea in sine va continua sa creasca.
5. Luarea deciziilor. Artele consolideaza abilitatile de rezolvare a problemelor si de gandire critica. Modul in care vor face alegeri si vor lua decizii va continua in educatia lor si in alte etape ale vietii.
6. Perseverenta. Cand devin pasionati de arta, aceasta abilitate este decisiva. Aceasta mentalitate va conta pe masura ce vor creste – mai ales in cariera- unde li se va cere sa dezvolte continuu noi abilitati si sa lucreze la proiecte dificile.
7. Concentrare. Pe masura ce persevereaza pictand sau cantand, concentrarea este imperativa. Si cu siguranta, concentrarea este vitala pentru studierea si invatarea la clasa.
Acestea sunt doar o mica parte din abilitatile pe care le vor deprinde prin arta. Iar manualele de la librariadelfin.ro ii pot ajuta foarte mult pe copii. Accesati site-ul pentru a le comanda acum!