Avertizoarele de cutremur – o soluție pentru limitarea pagubelor materiale și salvarea de vieți omenești

Recentele cutremure semnificative din Gorj de luni(5.2) și marți (5.7) , urmate de multe alte replici, au luat prin surprindere comunitatea seismologilor români. In trecut, ulimul cutremur cu epicentrul în zonă a fost în 1943 (5,2 pe Richter) iar un altul ceva mai mare a fost documentat la 1863.

Autoritățile ar putea instala sisteme de avertizare timpurie la cutremur. Evident, acestea nu pot avertiza decât cu zeci de secunde mai devreme, dar pot fi vitale pentru oprirea gazelor, a electricității, pentru adăpostire, limitând astfel efectele seismelor.

Sunt foarte puține cazurile în lume când oamenii au murit efectiv din cauza cutremurului (să cadă în faliile deschise în pământ). Victimele seismelor provin din cauza prăbușirii clădirilor.

Exploziile de gaze ar provoca daune și mai mari, de aceea avertizoarele pot limita efectele pagubelor. Evident și oamenii ar putea supraviețui dacă ar ști cu o jumătate de minut mai devreme. Fie pot ieși din casă, fie se pot pune la adăpost, mai ales dacă seismele au loc ziua. Seismele din 1940 și 1977 au avut loc seara, când oamenii erau în casă și era întuneric deja.

The post Avertizoarele de cutremur – o soluție pentru limitarea pagubelor materiale și salvarea de vieți omenești appeared first on Stirile Olteniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *