Ardeiul gras, numit uneori si ardei dulce, este un aliment sanatos si hranitor pentru oameni. Este sarac in calorii si plin de vitamine si minerale, ceea ce il face un produs alimentar excelent. Insa este valabil acest lucru si pentru caini? Cainele poate manca ardei?
In plus, beneficiile pentru sanatate observate la oameni sunt valabile si pentru caini? Este valabil pentru toate tipurile de ardei?
Cainii pot manca ardei gras? Este sigur pentru ei?
Fiti sigur ca DA, ardeii rosii dulci sunt siguri si hranitori pentru cainele dvs.
Totusi, daca vine vorba si de alti ardei siguranta se opreste aici. Ardeiul dulce este soiul cel mai putin picant.
Alti ardei pot fi incredibil de iuti. Aceasta variatie apare deoarece toti ardeii, desi apartin aceluiasi gen de Capsicum, au cantitati diferite de capsaicina in ei.
Capsaicina este un compus organic si o componenta activa a ardeilor iuti. Este un iritant pentru toate mamiferele si poate produce o senzatie de arsura pe orice tesut cu care intra in contact, inclusiv pielea, ochii si buzele. Cu cat este mai multa capsaicina intr-un singur ardei, cu atat iritantul este mai puternic si senzatia de arsura este mai puternica.
Ardeiul gras are un nivel destul de nesemnificativ de capsaicina in el. Ca atare, se numara printre cei mai blanzi ardei din genul Capscium iar acest lucru ii face sa fie ardeiul potrivit pentru hrana cainelui dvs.
E-Vet.ro ne ofera si alte informatii utile privind nutritia cainilor.
Care sunt beneficiile pentru sanatate ale ardeiului gras?
Ardeiul gras este bogat in vitamina A, vitamina E, vitamina B6, vitamina C, vitamina K, carotenoizi precum luteina, capsantina, betacarotenul, flavenoizii precum quercetina si luteolina, precum si alti compusi precum potasiul si folatul.
Vitamina A, luteina si alte carotenoide sunt bune pentru sanatatea ochilor, iar vitamina C ajuta la sustinerea unui sistem imunitar sanatos. Spre deosebire de oameni, cainii isi pot produce propria vitamina C deci suplimentarea nu este necesara.
Vitamina E ajuta la sanatatea pielii si a blanii cainelui, iar vitamina B6 ajuta la sustinerea unui sistem nervos sanatos.
Alimentele pentru caini disponibile in comert sunt echilibrate, contin deja niveluri adecvate de vitamine si minerale.
Este sigur sa ii oferiti cainelui cantitati mici de ardei gras, dar probabil nu ii va oferi beneficii suplimentare pentru sanatate. Daca ii oferiti cainelui hrana gatita de dvs. acasa, ardeiul gras poate fi benefic din punct de vedere nutritional. Si in acest caz ar trebui sa va adresati unui nutritionist veterinar pentru a va asigura ca dieta animalului dvs. de companie este echilibrata.
Culoarea ardeiului conteaza?
Ardeiul gras rosu contine cele mai mari concentratii de vitamina C si vitamina A, precum si betacaroten. In timp ce ardeiul verde, portocaliu si galben sunt toate optiuni excelente, ardeiul rosu are cele mai multe beneficii.
Ce cantitate de ardei gras ii puteti oferi cainelui?
La fel ca in cazul tuturor alimentelor noi, este esential sa incepeti cu portii mici si cu moderatie pentru a vedea cum reactioneaza cainele dvs. Pe unii caini nu ii va deranja adaosul de ardei gras in mancare insa altii nu vor fi la fel de toleranti.
Asigurati-va intotdeauna ca indepartati complet toate semintele, tulpinile si miezul interior care ar putea fi mai greu de digerat.
Ca regula generala, cainii nu trebuie sa primeasca mai mult de 10% din caloriile lor zilnice din alte alimente in afara de hrana lor pentru caini echilibrata nutritional. Cantitati mai mari decat acestea pot duce la un dezechilibru de vitamine si minerale.
Portiunea exterioara de pielita a ardeiului gras poate fi dificil de mestecat/digerat pentru cainele dvs., atunci cand ardeiul gras este inca crud. Cu toate acestea, ii puteti pune pe un aparat cu aburi pentru a le inmuia pielita.
Nu adaugati niciodata pe ardei sare, condimente, usturoi. Nu folositi niciodata ardei care au fost fierti sau amestecati cu ceapa (punngile cu legume congelate nu sunt o optiune).
Cainele poate manca ardei iute?
Chiar daca oamenii pot rezista ardeiului iute, majoritatea cainilor nu vor face fata. Tractul lor digestiv nu va tolera ardeii iuti, asa cum este in cazul oamenilor.
Hranirea cainelui cu ardei iute este o greseala grava care poate provoca tulburari de stomac, indigestie si diaree. La fel ca in cazul oricarui aliment nou, sfatuiti-va intotdeauna cu medicul veterinar inainte de a introduce in dieta cainelui ceva de care nu sunteti sigur.