Care cutie de viteze este mai eficienta la camioane, cutia automata sau cea manuala?

Cu toate ca in ultimul timp tendinta in industria de auto si camioane este producerea vehiculelor cu cat mai multe automatizari, inca sunt multe vehicule dotate cu cutii de viteze manuale.

Diferenta intre cele doua sisteme este destul de mare, cele manuale sunt mult mai simple si utilizarea lor depinde doar de competenta soferului pe cand cutiile de viteze automate functioneaza dupa un program bine stabilit.

Cutia de viteze manuala

Cutia de viteze manuala este un ansamblu de roti dintate care are rolul de a transmite puterea motorului la roti in diferite trepte. Diferentele de trepte sunt selectate de sofer in functie de viteza de deplasare.

Selectia de viteza se face cu ajutorul unei pedale de ambreiaj care are rolul sa decupleze din viteza cutia si dupa selectia unei alte viteze s-o cupleze inapoi. Cutia de viteza manuala este rezistenta si fiabila, mult mai usor de reparat si intretinut.

Cand vorbim de intretinere ne referim in special la verificarea uleiului din cutie, daca este suficient sau daca nu s-a schimbat compozitia si densitatea acestuia. Cand exista lipsa de ulei sau acesta are calitatea slaba se pot observa dificultati in schimbarea vitezelor.

Problema lipsei uleiului poate duce la incalzirea exagerata a pieselor, uzura mare si ulterior defectiuni serioase la cutia de viteze. Daca simtim miros de ars langa cutia de viteze este bine sa ne oprim si sa chemam un specialist in reparatii cutii de viteze pentru a rezolva problema.

Cutia de viteze automata

Cutia de viteze automata este mult mai usor de utilizat decat cea manuala. Sunt multi tineri care lucreaza ca si soferi si au invatat sa utilizeze cutiile de viteze automate dar nu sunt obisnuiti cu cele manuale.

Diferenta dintre cele doua cutii de viteze este ca cea automata ia grija schimbarii vitezelor de la sofer, de aceea este mai comod sa conduci un camion cu o cutie automata decat cu una manuala.

Cutia automata lucreaza la o temperatura mai ridicata decat cea manuala de aceea este mult mai multa nevoie de atentie la intretinerea acesteia. Din cauza temperaturii ridicate, uleiul isi schimba proprietatile mult mai repede si trebuie schimbat pentru ca nu mai protejeaza piesele.

Unele cutii de viteze automate sunt foarte economice si sunt construite in special pentru transportul pe distante lungi.

Alegerea vehiculului cu care dorim sa lucram este de recomandat sa fie facuta in functie de munca pe care dorim sa o prestam. De multe ori la un vehicul cea mai mare diferenta o face cutia de viteze, aceasta poate avantaja sau dezavantaja  munca realizata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *