Care sunt sansele ca tu sa fii victima furtului de indentitate?

furtului de indentitate

Desi traim in era GDPR, furtul de identitate este inca o problema foarte raspandita si sansele ca si tu sa fii victima persoanelor care se ocupa cu aceste practici sunt mult mai mari decat de astepti.

Capcanele sunt peste tot, despre ele vorbeste si acest articol. De la mailurile spam pe care le primesti si pe care deja cred ca ai inceput sa le ignori, la cosul de gunoi sau telefoane false primite de la diverse autoritati.

Categoria sociala cea mai vizata de aceste tactici este cea formata din persoane vulnerabile cum ar fi batranii. Astfel, acestia primesc diverse apeluri false prin care le este prezentata o situatie precum faptul ca va fi curand reziliat contractul TV sau telefonie si pentru prelungirea acestuia au nevoie de datele persoanei (nume, CNP si alte date de identificare).

O alta categorie vizata de aceste tactici este formata din oamenii mult prea curiosi care dau click pe orice link vad pe internet. Nu este surprinzator faptul ca toate reclamele acelea conform carora sunteti castigatorul unui telefon de ultima generatie sau textele de tip nu o sa-ti vina sa crezi, da click aici nu sunt reale si va pot duce catre tot felul de site-uri.

Pentru a te proteja trebuie sa eviti sa iti faci publice datele personale si sa te asiguri ca atunci cand le oferi cuiva, persoana respectiva sa fie exact cine spune ca este. Oferirea datelor personale prin telefon este total nerecomandata si firmele cu care ai deja un contract vor avea acele date salvate intr-o baza de date, astfel nu va fi nevoie ca tu sa le dai din nou.

Daca totusi trebuie sa iti oferi din nou datele, alege sa mergi la sediul firmei si sa interactionezi direct cu reprezentantii. Astfel scazi sansele ca cineva sa te sune de pe un numar fals pentru a-ti cere datele.

Pentru a te proteja de celelalte capcane trebuie ca atunci cand arunci la gunoi facturi sau alte documente care contin datele personale sa le rupi in bucati mici astfel in cat sa nu poata fi refacute.

Si cel mai important, daca ti se pare ceva in neregula sau daca ai fost sunat in legatura cu lucruri pe care nu le-ai facut/comandat adreseaza-te politiei pentru a fi investigata problema si a primi instructiunile cu privire la ce trebuie sa faci in continuare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *