Carti pentru copii si invatarea timpurie a celor mici

Probabil ca majoritatea copiilor iubesc sa li se citeasca carti pentru copii, si nu conteaza ca aceasta se intampla dimineata, la amiaza sau seara inainte de somn. Este bine de stiut ca atunci cand alegem carti copii sa ne gandim la impactul pe care il vor avea asupra copilului nostru.

In calitate de parinte, contribui in cel mai direct mod la increderea, competenta si conexiunea copilului cu lumea exterioara. De fapt, implicarea ta influenteaza in mod direct rezultatul educational al copilului tau. Psihologii si expertii in parenting sunt de parere ca „implicarea parintilor este asociata cu imbunatatiri pe o gama larga de indicatori, inclusiv rezultate educationale mai bune, comportament mai bun si abilitati sociale sporite”.

Ce poti face pentru a sustine invatarea timpurie a copilului tau?

Cea mai accesibila si eficienta metoda de a ajuta si sustine dezvoltarea copilului tau este sa citesti impreuna cu el.

Citeste cu copilul si/sau pentru copil cel putin de 5 ori pe saptamana. Incearca sa faci din aceasta activitate placuta un ritual pe care sa-l respectati. Aceasta va reprezenta un timp util si de calitate petrecut in compania celui mic. Incearca sa nu grabesti procesul sau sa-l faci pe copil sa simta ca  lectura impreuna nu este importanta. Orice detaliu conteaza: locul pe care l-ati ales pentru lectura, lumina, cartea. Este important sa citesti cu voce tare, iar cartile sa fie ilustrate frumos. Astazi, avem sansa sa alegem cele mai frumoase carti de la edituri pentru copii carora chiar le pasa de calitate si vin lanseaza adesea titluri interesante si de interes pentru cei mici, iar uneori chiar si pentru cei mari.

Vorbeste cu voce tare in timp ce descrii imaginile si ilustratiile din povesti. Cititul impreuna cu copilul este una dintre cele mai eficiente modalitati de a imbogati vocabularul micutului si de a-i oferi orizonturi noi de perceptie. Rasfoirea si citirea unei carti chiar si doar cateva minute pe zi va avea un impact major. Majoritatea copiilor considera ca lectura este captivanta, distractiva si reconfortanta.

Sfaturi pentru parinti:

  • Lasa deoparte toate grijile si dedica timpul lecturii: creeaza o rutina de lectura, la un moment al zilei care sa functioneze pentru tine si copilul tau;
  • Foloseste carti ilustrate si frumos colorate si implica copilul in procesul de lectura;
  • Utilizeaza o varietate de povesti. Poti alege cateva carti frumoase din care sa citesti aleatoriu. Tototdata poti crea povesti proprii. Imagineaza-ti absolut orice vrei tu si descrie copilului tau ce vezi. Nu uita sa infrumusetezi povestea cu diferite voci, intonatii si personaje vesele.
  • Lasa-l pe copil sa aleaga ce carte vrea sa-i citesti azi. Cand este suficient de mare ca sa citeasca singur vezi ce carti il atrag si nu ezita sa i le cumperi.

O carte noua este cea mai buna motivare de a citi!

Indiferent de modul in care decizi sa sprijini invatarea timpurie a copilului, sa nu uiti ca a fi implicat este cea mai buna actiune posibila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *