Îngrijirea paliativă permite persoanelor aflate în condiții de limitare a vieții și terminale să îşi gestioneze în mod activ condiția lor, permițându-le să trăiască pe deplin și să se bucure de cea mai bună calitate a vieții.
Prin îngrijiri paliative se integrează reabilitarea, activarea, autogestionarea și îngrijirea de sine în modelul îngrijirii paliative. Este o abordare interdisciplinară în care toți membrii echipei, inclusiv asistenții medicali, medicii, practicienii și aliații profesioniștii din domeniul sănătății, lucrează în colaborare cu pacientul, rudele și îngrijitorii pentru a-i susține în atingerea obiectivelor și priorităților personale.
Îngrijirea paliativă urmărește să optimizeze funcția și bunăstarea oamenilor și să le permită să trăiască cât mai independent și pe deplin posibil, cu alegere și autonomie. Prin îngrijiri paliative se permite oamenilor să se adapteze la noua lor stare, de a avea demnitate și oferă un sistem activ de sprijin care să îi ajute să anticipeze și să facă față constructiv pierderilor rezultate din deteriorarea sănătății.
Îngrijirea paliativă este îngrijirea medicală specializată pentru persoanele care suferă de o boală gravă dar nu numai. Acest tip de îngrijire este axat pe asigurarea ameliorării simptomelor și stresului bolii. Scopul este îmbunătățirea calității vieții atât pentru pacient, cât și pentru familie.
Îngrijirile paliative sunt:
Centrate pe persoană: focalizarea asistenței pentru a îndeplini cel mai bine obiectivele și prioritățile personale.
O integrare eficientă a reabilitării și îngrijirii paliative pentru a îmbunătăți în mod activ calitatea vieții oamenilor.
Interdisciplinar și multi profesional: toți membrii echipei de îngrijiri paliative contribuie activ la îngrijirea pacientului. O colaborare între pacienți, familie și îngrijitori și echipa multidisciplinară.
Îngrijirile paliative sunt despre optimizarea capacității oamenilor de a funcționa în sensul cel mai larg, inclusiv de a se deplasa, de a mânca și de a savura mâncarea, de a comunica cu ceilalți, de a gestiona activitățile de zi cu zi și de a participa la alte activități.
Îngrijirile paliative sunt despre adoptarea unei abordări care să ofere pacienților și rudelor lor sau îngrijitorilor suficient sprijin pentru a-i împuternici să se descurce singuri.
Alegând îngrijiri paliative veţi beneficia de o echipă specializată de medici, asistente și alți specialiști care lucrează împreună cu ceilalți medici ai pacientului pentru a oferi un strat suplimentar de asistență. Îngrijirea paliativă se bazează pe nevoile pacientului, nu pe prognosticul pacientului. Acest tip de îngrijire este adecvat la orice vârstă și în orice stadiu al unei boli grave și poate fi asigurat împreună cu tratament curativ.
Principii de îngrijiri paliative
Îngrijirea paliativă încorporează întregul spectru de îngrijire – medical, asistent medical, psihologic, social, cultural și spiritual. O abordare holistică, ce include aceste aspecte mai largi ale îngrijirii, este o bună practică medicală, iar în îngrijirea paliativă este esențială.
Principiile îngrijirii paliative ar putea fi considerate pur și simplu ca fiind cele ale unei bune practici clinice, indiferent de boala pacientului, unde pacientul este îngrijit, indiferent de statutul său social, crezul, cultura sau educația sa.
Atitudini și principii necesare pentru îngrijiri paliative de succes:
Într-un centru de îngrijiri paliative veţi avea parte de:
- Atitudine grijulie: implică sensibilitate, empatie și compasiune și demonstrează îngrijorare pentru individ.
- Îngrijorare pentru toate aspectele suferinței unui pacient, nu doar pentru problemele medicale, de asistență medicală sau de asistență socială.
- Abordare fără judecată în care personalitatea, intelectul, originea etnică, credința religioasă sau orice alți factori individuali nu aduc atingere furnizării unei îngrijiri optime.