Ce s-a petrecut pe arena internațională în ultima perioadă

Filele agendei globale ale ultimelor zile arată o serie de evenimente considerate cruciale. În primul rând, Înaltul Comisar European pentru Politică Externă Joep Borell a declarat la întâlnirea Consilului UE pentru Afaceri Externe că statele care vor să ajute Ucraina să trimită muniția din depozite, pentru că a aștepta fabricarea muniției ar permite slăbirea rezistenței Ucrainei.

Pe de altă parte, deși Ambasada Ucrainei la București acuza vocile care susțineau că Ucraina a adâncit Canalul Bîstroe că alimentează propaganda rusă, Ucraina a recunoscut că adâncimea a ajuns de la 4 la 6,5 m ceea ce încalcă reglementările asumate de Ucraina. Ucraina ar dori să realizeze la Ismail un terminal nou, adâncind și porțiunea din brațul Chilia, ceea ce clar afectează România. Practic, Ucraina plusează dorind să construiască o infrastructură portuară și de navigație care va afecta Delta Dunării.

Vladimir Putin, Președintele Federației Ruse a ținut un discurs despre starea națiunii în care a acuzat NATO că vrea prin orice mijloace să distrugă Rusia și că de fapt NATO se pregătea în Ucraina să atace Rusia. MAE român a reacționat prin convocarea ambasadorului Valeryi Kuzmin care a fost notificat că România va suspenda activitatea Centrului de Cultură Rusă din București până la 20 august 2023, acuzând instituția că și-ar fi depășit scopul de a crea punți de legătură culturală cu Rusia, devenind instrument de propagandă al Kremlinului.

Olanda a anunțat că va expulza 10 diplomați ruși acuzați că desfășurau acțiuni de spionaj. Olanda acuză Rusia că trimite constant în ambasadele din lume diplomați care au pregătire de ofițeri de informații, ceea ce în optica sa încalcă prevederile Conveției de la Viena care reglementează relațiile diplomatice și statutul misiunilor diplomatice.

The post Ce s-a petrecut pe arena internațională în ultima perioadă appeared first on Stirile Olteniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *