Ce trebuie sa stii despre microscopul dentar

Multe lucruri din cavitatea bucala sunt de dimensiuni microscopice. De aceea, sunt necesare instrumente speciale pentru a lucra cu ele.

​Ce este microscopul dentar?

Microscopul de operare dentar (microscopic dentistry) este un instrument cheie pentru stomatologia endodontica (care se ocupa cu studiul si tratarea afectiunilor pulpei dentare si a parodontiului apical), de cand a fost introdus in aceasta ramura a medicinei in anul 1998. In ultimii 20 de ani, a fost adoptat pentru lucrari in aproape toate ramurile stomatologiei, inclusiv in tratamentul parodontal (bolile gingivale) si in stomatologia restaurativa. Acesta este practic conceput pentru a oferi vizibilitate mai buna asupra detaliilor, datorita maririi si iluminarii, crescand precizia tratamentelor stomatologice si permitand astfel salvarea unor dinti care, in lipsa microscopului, ar fi fost extrasi.

​Avantajele microscopului in stomatologie

Microscopul ofera o acuratete vizuala de 400 de ori mai mare decat cu ochiul liber si de 100 de ori mai multa informatie vizuala decat lupa dentara traditionala. Aceasta marire a imaginilor ajuta la imbunatatirea acuratetii tratamentelor dentare, prevenind deteriorarea dintilor adiacenti si a tesutului conjunctiv in timpul tuturor tipurilor de lucrari si interventii chirurgicale dentare.

In ceea ce priveste stomatologia restaurativa, microscopul sporeste vizibilitatea in diagnosticare, pregatire, asezare si finisare a lucrarilor dentare. In plus, microscoapele au incorporate lumini de mare intensitate, care permit o vizibilitate ridicata pentru zonele care altfel sunt greu de analizat.

Unele caracteristici ale deteriorarii dintilor, cum ar fi multe tipuri de fisuri, pur si simplu nu sunt vizibile fara o marire semnificativa (cel putin de 16 ori). Stomatologii care se limiteaza la lupe cu marire redusa sau care isi fac munca fara niciun fel de instrument de amplificare a imaginii, risca sa nu curete suficient dintii atunci cand realizeaza lucrari de obturatii de canal.

Microscopul poate fi o resursa nepretuita pentru endodonti. Procedura de canal are loc intr-o zona foarte mica a dintelui. Aceasta necesita precizie pentru a naviga prin radacinile si canalele complicate. Canalele netratate bine inseamna adesea infectii nevindecate, ceea ce poate duce la necesitatea repetarii procedurii.

In endodontie, stomatologii gasesc microscopul dentar cel mai util pentru:

  • Localizarea canalelor ascunse care au fost obturate prin calcificare si reduse in dimensiune;
  • Localizarea orificiilor de intrare in canale;
  • Refacerea tratamentelor de canal facute incorect anterior;
  • Identificarea fracturilor radiculare;
  • Identificarea perforatiilor radiculare si tratarea lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *