Ce trebuie sa stim despre protectia muncii?

protectia muncii

Protectia muncii este ansamblul de masuri luate sau planificate in toate etapele activitatii companiei sau institutiei in vederea evitarii sau reducerii riscurilor profesionale. Prevenirea contribuie, de asemenea, la protejarea sanatatii si la imbunatatirea bunastarii angajatilor.

Purtarea echipamentului individual de protectie este necesara atunci cand riscurile nu pot fi evitate sau suficient de limitate prin mijloace tehnice de protectie colectiva sau prin masuri, metode sau proceduri de organizare a muncii.

Masurile de securitate includ actiuni de prevenire a riscurilor profesionale. Se asigura ca aceste masuri sunt adaptate pentru a tine seama de circumstantele in vigoare si tind sa imbunatateasca situatiile existente.

Care sunt obligatiile angajatorului cu privire la protectia muncii?

Obligatiile angajatorului cu privire la protectia muncii, precum si regulile de organizare, implementare si utilizare sunt astfel definite in Codul muncii. Angajatorul trebuie sa caute toate mijloacele pentru a asigura siguranta angajatilor sai prin:

  • Eliminarea sau reducerea riscurilor
  • Punerea in aplicare a masurilor de protectie colectiva
  • Oferirea de instructiuni adecvate angajatilor

Echipamentul pentru protectia muncii este utilizat pentru a minimiza expunerea la agenti daunatori fizici, chimici sau biologici. Daca nu pot elimina un pericol, pot cel putin elimina sau reduce semnificativ riscul de ranire. De exemplu, purtarea de protectie pentru urechi reduce riscul de deteriorare a auzului, atata timp cat dopurile pentru urechi sau castile pentru urechi sunt potrivite pentru tipul de zgomot implicat si sunt utilizate corect. Protectoarele pentru urechi nu elimina insa zgomotul.

Angajatorul trebuie sa asigure utilizarea corecta a echipamentului. Pentru aceasta, acest echipament trebuie sa fie:

  • Folosit conform designului lor.
  • Verificat si intretinut periodic.
  • Modificat dupa depasirea datei de expirare sau deteriorare.
  • Numai pentru uz personal, cu exceptia cazului in care natura echipamentului si circumstantele impun utilizarea succesiva a acestui echipament de catre mai multe persoane;
  • Insotit de un manual de utilizare (daca este cazul)
  • Informare si instruire

Este necesar un program de instruire care sa le permita lucratorilor sa invete cum sa poarte echipamentul, cum sa obtina o protectie maxima si cum sa aiba grija de el. Nu are rost sa induca pe cineva sa poarte o masca, deoarece conducerea sau legea o impun. Fiecare angajat trebuie sa cunoasca riscurile impotriva carora ii protejeaza echipamentul individual de munca, conditiile de utilizare, in special instructiunile pentru depozitarea si intretinerea acestui echipament. De asemenea, trebuie sa fie constient de responsabilitatile sale in cazul nerespectarii instructiunilor de utilizare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *