Una dintre cele mei frecvente si populare alegeri pentru controlul temperaturii casnice este un termostat de ambient programabil. Incalzirea casei pe timp de iarna este o necesitate, datorita temperaturilor extrem de scazute si iernilor reci, insa, de cele mai multe ori asta implica costuri mari de incalzire pentru cei mai multi dintre oameni.
Cu toate acestea, potrivit unor cercetari in domeniu, cel mai probabil si tu faci niste greseli costisitoare atunci cand vine vorba despre utilizarea unui termostat programabil.
In cele ce urmeaza vor fi analizate cele mai frecvente greseli pe care oamenii atunci cand folosesc acel dispozitiv, dar si cum pot fi evitate pentru a mentine cat mai mica factura de incalzire, in timp ce atmosfera din casa este una calda si confortabila.
- Setarea gresita a temperaturii
Setarea potrivita a temperaturii este esentiala pentru a te simti cat mai confortabil acasa. Totusi, marea majoritate a oamenilor tind sa isi supraincalzeasca locuintele, ceea ce duce la consum de energie si nopti nelinistite.
Cele mai optime temperaturi sunt cele de 21 grade Celsius in camera de zi, iar restul incaperilor si dormitoarele trebuie sa aiba undeva in jurul valorii de 17 grade. Iar daca exista camere pe care nu le folositi, este recomandat ca acestea sa stea cu usa inchisa si caloriferul setat la cel mai scazut nivel.
- Pornirea termostatului pentru incalzirea rapida a camerei
Daca tocmai ai venit acasa in timpul unei zile reci, poate parea o alegere rezonabila sa pornesti termostatul. Insa un termostat nu are control asupra a cat de rapid se incalzeste casa, tot ceea ce trebuie sa faci este sa setezi temperatura potrivita pentru nivelul tau de confort.
Cea mai buna alegere, cand este vorba despre termostat, este acela cu limitator de temperatura. Acesta permite ca temperatura sa atinga valoarea setata, moment in care termostatul va opri incalzirea pana in momentul cand temperatura va scadea din nou.
- Pastrarea pornita a caldurii in mod constant
Pentru eficienta energetica sporita, cel mai bine este sa scazi temperatura atunci cand nu esti acasa. Cantitatea de caldura pe care o pierde casa ta este legata de diferenta de temperatura dintre interiorul si exteriorul casei tale, astfel incat, cu cat este mai rece afara, cu atat pierzi mai multa caldura.
Temperatura rece pe care o gasesc inauntru la sosirea acasa ii determina pe majoritatea oamenilor sa creasca temperatura pe termostat, depasind nivelul normal de confort, ducand la supraincalzirea casei si risipirea banilor economisiti prn oprirea termostatului la plecare. Un termostat programabil este ideal pentru a evita aceasta risipa de energie.
- Montarea termostatului intr-o incapere foarte calda sau foarte rece
Termostatul masoara temperatura camerei in care este plasat cu ajutorul unui senzor de aer sau de podea. Acestea sunt esentiale pentru programarea optima a temperaturii si ajuta la functionarea unui sistem eficient de incalzire. Astfel, daca acesta este montat intr-o camera foarte rece sau calda, cel mai probabil nu va reflecta cu exactitate adevarata temperatura a casei.
- Pornirea termostatului in locul alegerii de a purta o haina in plus
Purtarea unui strat suplimentar de haine poate ajuta la cresterea temperaturii corporale cu pana la 5 grade. Iar scaderea temperaturii medii in casa ta cu 2 grade ajuta la economisirea cu pana la 10% din facturile de incalzire.
Cu alte cuvinte, decat sa setezi o temperatura mai mare pe termostat, alege sa porti un pulover, iar facturile de incalzire vor fi mult mai mici.