Cele mai importante caracteristici metrologice ale unor aparate de masura

Caracteristicile metrologice ale aparatelor de masura sunt acele proprietati care determina calitatile lor. Aceste proprietati depind de conditiile in care se efectueaza masurarea si de cele in care se gaseste aparatul, fiind influentate de factori externi: umiditate, temperatura, campuri electrice, campuri magnetice, pozitia aparatului etc. Cu cat influenta acestor factori este mai redusa, cu atat aparatele au caracteristici metrologice mai bune.

Caracteristicile metrologice ale unor aparate de masura eletrice sunt urmatoarele:

1. Precizia. Aceasta este caracteristica metrologica a instrumentelor de masura prin care se exprima gradul de exactitate a rezultatelor unor masuratori.

2. Justetea. Aceasta reprezinta proprietatea aparatelor de masura de a da indicatii cat mai apropiate de valoarea efectiva a marimii masurate. Justetea este determinata de eroarea de indicatie a aparatelor, fiind cu atat mai mare cu cat aceasta eroare este mai mica.

3. Fidelitatea. Este caracteristica metrologica a unor instrumente de a avea o variatie cat mai mica la diferite masurari ale aceleiasi marimi. Fidelitatea este determinata de erorile intamplatoare ale aparatelor, fiind cu atat mai mare cu cat aceste erori sunt mai mici.

4. Sensibilitatea. Se refera la capacitatea aparatelor de masura de a percepe cele mai mici variatii ale marimii pe care o masoara.

5. Mobilitatea. Este capacitatea unui dispozitiv de a avea o inertie cat mai mica, urmarind cat mai rapid variatiile marimii de masurat. Mobilitatea se exprima prin raportul dintre variatia marimii si timpul necesar dispozitivului de a inregistra respectiva variatie si de a pune in miscare sistemul mobil.

6. Robustetea. Aceasta este calitatea unor aparate de masura de a rezista diverselor trepidatii mecanice si socuri, fara a se deteriora si fara a prezenta erori. In general, robustetea este determinata de suspensia sistemului mobil.

7. Consumul propriu. Aceasta caracteristica se refera la cantitatea de energie electrica necesara functionarii aparatului. Energia se consuma, pe de-o parte, ca energie mecanica pentru actionarea dispozitivului si, pe de alta parte, ca pierderi prin incalzirea circuitelor electrice. Consumul propriu al aparatelor de masura trebuie sa fie cat mai mic, astfel incat la conectarea lor in circuitul de masurare sa nu se influenteze valoarea marimii de masurat si regimul de lucru al circuitului, adica sa nu determine aparitia unor erori.

8. Capacitatea de supraincarcare. Aceasta proprietate se refera la capacitatea aparatului de a suporta, fara erori sau deteriorari, sarcini mai mari decat cea nominala, care pot produce supraincalziri de lunga durata (capacitate de supraincarcare termica) sau socuri mecanice de scurta durata, din cauza unor supraincarcari bruste (capacitate de supraincarcare dinamica).

Aparatele de masura electrice au o precizie cu atat mai mare cu cat sunt mai fidele, mai juste, mai sensibile, mai mobile si mai robuste, cu cat consumul propriu de putere este mai mic si cu cat capacitatea de supraincarcare este mai mare.

Ronexprim, lider inca din 1991 pe piata autohtona de aparate de masura si control, echipamente analitice de laborator si echipamente de cantarire electronica, furnizeaza unele dintre cele mai performante dispozitive existente in prezent, de la branduri recunoscute international precum Fluke, Sonel sau Keysight.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *