Indiferent de mediul in care lucrezi, curatenia si siguranta trebuie sa se afle intotdeauna pe primul loc. In plus, exista domenii de activitate in cadrul carora utilizarea unui echipament special este obligatorie, aceasta fiind o regula menita sa ii protejeze atat pe angajati, cat si pe restul celor implicati in afacerea respectiva.
Pentru astfel de situatii se folosesc combinezoane de lucru, un echipament individual, menit sa asigure, inainte de orice, protectia celor care il poarta. Printre domeniile din care nu poate lipsi aceasta piesa de imbracaminte speciala se numara spitalele, cabinetele stomatologice, centrele medicale, de examinare, atelierele industriale si multe altele.
Cum alegi combinezoanele potrivite?
Asigurarea unui echipament special de protectie este un aspect stipulat in protectia muncii, motiv pentru care fiecare angajator trebuie sa asigure disponibilitatea sa. Pentru produse de calitate superioara, rezistente si create in concordanta cu cerintele legislative actuale, este recomandat sa apelezi la un furnizor de incredere precum Total Clean.
Aici vei gasi, printre altele, echipamente produse si aprobate conform Categoriei III, in cadrul careia combinezoanele sunt organizate in functie de gradul pe protectie pe care il ofera. Din aceasta categorie, cel mai inalt grad de protectie este asigurat de cele din categoria 1 in timp ce combinezoanele din categoria 6 se afla la polul opus.
Fara a fi fabricate conform cerintelor precizate in cadrul Categoriei III, echipamentele nu pot fi considerate combinezoane de lucru sau de protectie. Acest aspect este specificat prin intermediul unui marcaj special.
Acestea fiind zise, exista si combinezoane care nu au acest marcaj. Un astfel de echipament este, de cele mai multe ori, utilizat pentru curatarea de rutina a diferitelor spatii.
Care este tipul de combinezoane de care ai nevoie?
Pentru a intelege mai bine cum functioneaza sistemul de clasificare al acestui echipament de protectie si pentru a descoperi care este cel de care ai nevoie, iata cateva informatii esentiale pe care ar trebui sa le cunosti!
Combinezoanele de tipul 1, cu cel mai inalt grad de protectie, sunt cele complet etanse, care sunt rezistente la gaze. Urmeaza cele de tipul 2, care nu rezista la gaze, insa opresc praful, lichidele si vaporii.
Tipul 3 si 3B de combinezoane de lucru ofera protectie la lichide comprimate – cateva exemple sunt jeturile de lichide provenite de la furtuni si duze. In ceea ce priveste tipul 4 si 4B, acesta este etans la lichide si pulverizare lichida.
Tot in categoria III, se afla si tipurile 5, 5B, 6 si 6B de combinezoane. Designul acestora ofera protectie impotriva particulelor periculoase, a agentilor infectiosi, a produselor chimice lichide, precum si a elementelor contaminate biologic.
Totodata, ar trebui sa stii ca exista combinezoane de lucru reutilizabile sau de unica folosinta. Principala diferenta dintre cele doua este reprezentata de materialul din care sunt fabricate. In cazul echipamentului reutilizabil, se foloseste un material cu rezistenta crescuta la diferiti factori. Cu toate aceste, cele de unica folosinta sunt preferate datorita pretului scazut.
Acum ca ai aflat mai multe despre ce presupune utilizarea unor combinezoane de lucru, care este impartirea lor in functie de protectia pe care o ofera, poti achizitiona echipamentul potrivit pentru domeniul in care activezi. Astfel, siguranta si igiena raman pe primul loc, iar tu si echipa ta va puteti continua treaba!