Conditii esentiale de pastrare a vinului

Probabil ca te-ai confruntat cu situatii in care tocmai ai desfacut o sticla de vin si ai constatat ca acesta are un gust neplacut. Totusi, nu sunt multi cei care stiu in ce conditii se pastreaza vinul pentru ca acesta sa se prezinte in conditii optime de-a lungul timpului.

Poate ca cel mai important aspect este sa evitam oxigenul pentru ca strugurii dezvolta bacterii care transforma alcoolul, iar acele bacterii au nevoie de oxigen pentru a se dezvolta. Astfel, odata ce ai desfacut o sticla, incepe procesul de transformare al alcoolului. Totusi, exista unele vinuri care chiar au de castigat de pe urma contactului cu oxigenul. De obicei, vinurile rosii pot fi mai bune daca sunt lasate in decantor pentru o perioada scurta de timp. Mai mult, unele vinuri sunt expuse anumit la oxigen pentru a dobandi noi calitati, iar printre exemple putem aminte de Oloroso Sherry sau Madeira.

Cat timp rezista vinul? Raspunsul difera pentru orice vin este diferit. De regula, vinurile de inalta calitate vor fi bune pentru mai mult timp in comparatie cu cele de o calitate inferioara, insa conteaza foarte mult si conditiile de pastrare.

Iata cateva recomandari utile pentru a determina cat timp poate fi pastrata o sticla de vin. Daca este depozitat corespunzator:

• Vinul spumant are un termen de valabilitate de una pana la trei zile;

• O sticla de vin rosu acoperita are un termen de valabilitate de trei pana la cinci zile

• Vinurile albe corpolente pot fi pastrate timp de trei pana la cinci zile

• Vinurile albe si rosé pot rezista intre cinci si sapte zile

• Vinurile fortificate (cum ar fi Porto si Sherry) au o perioada de valabilitate de pana la 28 de zile. Unele vinuri Madeiras pot fi pastrate luni de zile, dar de obicei isi pierd prospetimea destul de repede.

Totusi, puteti gati cu un vin care a fost desfacut de cateva zile, insa se recomanda pastrarea sa la rece. Temperaturile scazute pot incetini procesul de oxidare, asa ca cel mai bine este sa pastrati vinurile rosii si fortificate intr-un loc racoros si intunecat, iar vinurile albe la frigider.

Pentru mai multe informatii despre temperaturile precise la care ar trebui sa pastrati anumite sticle de vin ar trebui urmarite indicatiile producatorului. In plus, ar trebui sa folositi intotdeauna un dop de vin pentru a preveni intrarea oxigenului in sticla.

Acum tot ce mai lipseste este un vin bun de care sa te bucuri, iar pentru asta merita sa te orientezi catre magazinul online al Cramei Budureasca. Opteaza pentru un vin Busuioaca si, cu siguranta, nu vei fi dezamagit. Strugurii nobili de Busuioaca se bucura de toata atentia de care au nevoie pe parcursul anului si, in plus, au parte de conditiile ideale in materie de clima si sol. Soiul este bine cunoscut in tara noastra pentru ca da viata unor vinuri aromate, foarte proaspete si fructate, usor de consumat. De regula, vinurile obtinute sunt dulci si demidulci, ceea ce se datoreaza cantitatilor ridicate de zahar prezente pe cale naturala in struguri, dar la Budureasca veti gasi inclusiv unul vinificat in sec. Busuioaca din gama Budureasca Premium este un bun exemplu in acest sens pentru ca este de o fermecatoare culoare roz, intensa si sclipitoare, avand un parfum delicat de zmeura si dulceata de capsuni. Gustul este foarte bine structurat, iar aciditatea vibranta duce catre un final fructat avand note de coacaze si suc de rodie. Acest vin poate fi servit ca atare, insa este ideal si langa nenumarate preparate precum cele din carne de pui, salate, branzeturi fine, peste, fructe de mare si nu numai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *