Cum protejăm plantele pentru sezonul rece?

gradina-inghet

Chiar dacă suntem abia la început de toamnă nu mai sunt decât două luni şi un pic până la venirea iernii cu frig şi temperaturi extrem de scăzute. Aşa că ar fi momentul ideal să ne apucăm de gândirea unui sistem de protecţie pentru toate plantele, arborii şi arbuştii din curtea noastră, din grădină.

În funcţie de ce plante avem în grădină şi de rezistenţa lor la îngheţ, temperaturi scăzute, intemperii, umiditate scăzută vom alege şi mijloacele de protecţie adecvate. Dacă avem gazon în grădina îl tundem la intervale mai mari până când plantele din el nu mai cresc şi vine şi îngheţul la sol. Dacă ai în plan un gazon impecabil în grădina ta, optează pentru aspersoare profesionale astfel încât udarea să fie cea mai mică problemă. După tundere fertilizăm gazonul cu îngrăşăminte naturale, bio de preferat, cu descompunere lentă ca să asigurăm constant un aport de elemente nutritive la nivelul rădăcinilor.

Ce facem cu plantele în sezonul rece?

Plantele din grădină şi din ghivece au nevoie de fertilizare adecvată ca să reziste la sezonul rece ce va urma. Tot ce înseamnă tufe, specii cu o creştere laxă se leagă cu sfori, ca să nu se rupă când se acumulează cantităţi mari de zăpadă, să nu se despice. Doar aşa ne putem asigura că le vom avea şi la primăvară.

La plantele foarte sensibile, care nu se împacă deloc cu temperaturi prea scăzute, smochini sau magnolii, de exemplu, protecţia se va face cu paie sau frunze cel mai bine, cu folie de plastic şi carton. La plastic şi carton trebuie să aveţi găurele pentru aerare, ca să nu sufocaţi plantele.

Plantele în ghivece, decorative, sunt mai greu de protejat. Curenţii de aer şi îngheţul atacă mereu rădăcinile slab dezvoltate în solul aerat, deci va trebui să îmbrăcăm ghivecele cu materiale de protecţie de bază, carton, folii plastic. Dacă avem plante cu creştere laxă le strângem şi le legăm bine. Plantele care nu suportă deloc frigul se mută în interior şi se îngrijesc corespunzător, se udă tot sezonul rece.

Plantale cu bulbi și cele foioase au nevoie de o îngrijire specifică

Plantele cu bulbi se dezgroapă înainte de primul îngheţ, se curăţă bine de pământ şi se aşează pentru un număr limitat de săptămâni în locuri mai calde, aerisite, uscate. La uscarea rădăcinilor se pun în vase bine aerisine. Plantele perene trebuie să stea în casă, eventual în alte ghivece şi trebuie udate des.

La foioase se poate oferi protecţie suplimentară prin legarea coronamentului cu sfoară de la rădăcina spre vârf, rădăcinile se acoperă cu frunze multe la foioasele tinere, arbuştii, arborii tineri, coroana e învelită cu materiale protectoare de calitate.

Cu toții iubim să fim înconjurați de plante, dar pentru a ne bucura din plin de prezența lor trebuie să le oferim o îngrijire specifică. Unele sunt mai pretențioase decât altele, iar fiecare grădinar trebuie să cunoască aceste lucruri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *