Cum se monteaza corect o rigola de dus?

Pentru cei mai putin familiarizati cu aceasta terminologie, rigola de dus reprezinta scurgerea in pardoseala a unei cabine de dus. Aceasta are de obicei forma dreptunghiulara, dar dimensiunea sau aspectul ei poate varia de la o situatie la alta. In orice caz, deoarece scurgerea reprezinta un aspect foarte important intr-o baie, rigola de dus trebuie montata cu mare atentie si precizie pentru a functiona la capacitate maxima.

In primul rand, trebuie sa tineti cont de faptul ca rigola de dus se instaleaza intotdeauna numai pe suprafete plane (podea nivelata), conectandu-se la conducta de evacuare cu ajutorul unor picioruse de montaj. Aceasta operatiune nu se realizeaza oricum, ci tinand cont de un anumit grad de inclinare. Astfel, inclinatia tevii de evacuare trebuie sa fie mai mare de 2%, in timp ce inclinatia pardoselii catre rigola trebuie sa fie cuprinsa intre 1% si 2%.

1. Pregatirea
Inainte de a instala orice rigola de dus, este recomandat sa cititi cu atentie instructiunile de montare. Totodata, in felul acesta va veti asigura ca dispuneti de o scurgere cu lungimea corecta. Verificati acest detaliu inainte de a incepe montajul rigolei!

2. Pozitionarea
Cu ajutorul suruburilor de ancorare care vin la pachet cu rigola de dus, fixati scurgerea in locul special creat. Ajustati inaltimea astfel incat sa mentineti inclinarea catre scurgere si conectati sifonul la conducta de evacuare. Pentru rezultate precise, utilizati un poloboc pentru a alinia scurgerea in pozitia orizontala.

3. Betonarea
Dupa ce ati pozitionat rigola de dus, turnati beton de jur-imprejur, pana la flansa de izolare. Este nevoie de o suprafata de beton intarit de pana la 10 cm in jurul canalului de scurgere, acoperita cu un strat de grund. Umpleti spatiul dedesubtul si din jurul rigolei si nivelati-l tinand cont de grosimea placilor ceramice. Atentie! Nu folositi mortare si silicoane epoxidice! Pentru montarea placilor de ceramica pe flansa rigolei utilizati silicon sau adeziv universal.

4. Hidroizolarea
Dupa indepartarea foliei care acopera gulerul rigolei, amplasati pe intreaga latime a acestuia, de jur-imprejurul scurgerii, banda de impermeabilizare furnizata odata cu rigola de dus. Atentie! Partea proeminenta a benzii trebuie fixata de beton. Pentru aceasta operatiune acoperiti betonul cu un strat suplimentar hidroizolant, pana la marginile canalului de scurgere (incluzand banda de pe gulere) sau utilizati o folie de impermeabilizare. Aplicati materialul hidroizolant peste sapa si peste marginile rigolei. Suprapuneti banda hidroizolanta peste marginea rigolei si peste sapa, dupa care aplicati inca un strat de material hidroizolant. Ulterior, montati placile de ceramica folosind adeziv si silicon pentru a face trecerea dintre placi si rigola de dus.

5. Instalarea placilor ceramice
Asezati placile si asigurati-va ca spatiul dintre acestea si scurgere este umplut uniform cu un chit elastic. Nu uitati de panta pardoselii! Pentru o scurgere corespunzatoare a apei este necesara mentinerea unei inclinatii de minim 2% catre scurgerea dusului. Acest lucru se traduce printr-o diferenta de 2 cm in inaltime pentru fiecare metru din suprafata pardoselii. Mai multe detalii pe site-ul Novapex.ro!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *