Curiozități despre desenele animate

Desenele animate reprezintă pentru copii una dintre cele mai importante, dacă nu cea mai importantă sursă de divertisment.

Lăsând la o parte latura distractivă acestei industrii, adică cea care este prezentată direct consumatorului, desenele animate prezintă anumite aspecte care ar putea să surprindă.

Cum erau făcute desenele animate până la digitalizare?

Pe scurt și simplu, fiecare cadru în parte trebuia desenat.

Mișcarea generată în varianta finală pe care o puteți vedea la televizor era și ea constituită din desene individuale. Astfel, pentru a nu irosi timpul desenatorilor celor mai talentați și pentru a nu-i obosi, la majoritatea studiourilor de animație, erau angajați și niște desenatori numiți „inbetweeners” (cei care sunt între, în traducere liberă), care desenau cadrele de mișcare, după ce erau finalizate cadrele principale.

Astfel, totul se desfășura ca într-un GIF, doar că mai cursiv. După care se adăuga sunetul (diverse efecte, vocile personajelor).

Yell Bugs Bunny GIF by Looney Tunes - Find & Share on GIPHY

Pentru a vă face o idee mai bună despre întreg procesul, puteți consulta această pagină: http://www.justdisney.com/animation/animation.html

Cât costă un minut de desene animate?

Dacă înainte realizarea desenelor animate reprezenta o provocare financiară și de logistică datorită migalei multelor cadre ce trebuiau create, astăzi reprezintă o provocare datorită efectelor speciale incluse.

Publicul s-a obișnuit cu un anumit grad de realizare și de complexitate a imaginilor și, dacă desenele din ziua de astăzi ar arăta ca acum 30-40 de ani, probabil nu ar avea șanse mari de a fi comercializate.

Astfel, datorită nivelului avansat la care s-a ajuns, un minut de animație poate costa între 10.000 și 100.000 de lire sterline(!), în funcție de complexitate.

Există și desenatori profesioniști români?

Desigur că răspunsul la această întrebare este da, însă întrebarea este, de fapt: există desenatori români care fac lucrul acesta bine și și-au făcut un nume în industrie?

Răspunsul este tot da.

Noi știm cel puțin unul.

Este vorba despre Paul Mureșan, un tânăr din Cluj care a studiat în Germania meseria pe care o practică, pentru a se întoarce în România și a crea bijuterii precum cea de mai jos:

Pentru a vedea două interviuri oferite de acesta pentru publicații românești, dă click pe link-urile:

https://www.vice.com/ro/article/kzjyyz/tip-cluj-desene-animate-misto

https://savantgarde.ro/l-am-gasit-taran-roman-ortodox-si-gay-amant-ii-este-insa-desenul/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *