De ce apare strabismul, cum poate fi tratat si cum decurge o operatie de strabism? 

Strabismul este o afectiune care nu are implicatii doar asupra vederii, ci si asupra increderii, dar printr-o identificare prompta, alaturi de  aplicarea masurilor potrivite, strabismul poate fi corectat. In cazul copiilor, de multe ori, recomandarea ochelarilor potriviti alaturi de exercitiile si indicatiile specialistului contribuie la corectarea strabismului, dar daca se constata o prezenta indelungata sau o forma mai complexa, deviatia oculara va fi corectata  printr-o operatie de strabism.

Ce este strabismul?

Strabismul este afectiunea oculara remarcata prin deviatia unui ochi, dar exista cazuri in care ambii ochi sunt afectati. Daca in mod normal, axele ochilor sunt paralele, axele vizuale nu sunt aliniate in cazul copiilor sau adultilor cu strabism. Ochiul care ,,fuge’’ este o buna reprezentare vizuala a strabismului, dar nu este un caz singular. Strabismul poate fi observat si in cazul inchiderii unui ochi prin expunerea la o lumina puternica sau prin inclinarea capului pentru a vedea mai bine anumite obiecte.

Cauzele aparitiei sunt diverse, insa este bine de stiut ca in cazul copiilor poate aparea fara a fi corelat cu o alta afectiune. Exista si situatii in care cauzele sunt necunoscute, dar in general, cele mai frecvente cauze asociate cu strabismul sunt:

  • Ereditatea (cel putin un membru al familiei are strabism)
  • Viciile de refractie (diferentele de dioptrii pot duce la aparitia strabismului)
  • Afectiunile congenitale ale ochilor
  • Cataracta
  • Prematuritatea 
  • Traumatismele cerebrale
  • Tumorile intraoculare

 Este bine de stiut ca strabismul nu este o afectiune manifestata intr-un singur fel, este intalnita preponderent sub trei forme distincte care se trateaza diferit in majoritatea cazurilor:

  • Estropia acomodativa: se poate spune ca este cea mai usoara forma, este frecvent intalnita la copiii de peste doi ani si in majoritatea cazurilor nu necesita operatie. Poate fi tratata cu ochelarii cu lentile bifocale sau progresive, exercitii si alte  recomandari oferite de medicul oftalmolog.
  • Estropia congenitala: este intalnita frecvent in cazul copiilor mici, in primele luni de viata. Este o forma precoce si mai complexa, iar cea mai eficienta solutie de a o trata este interventia chirurgicala.
  • Exotropia: nu este o forma constanta, in cazul ei, deviatia poate fi observata sporadic, in contactul cu o lumina puternica sau in momentele marcate de oboseala. Aceasta forma este si ea destul de frecventa, dar spre deosebire de estopia acomodativa, exotropia necesita o operatie cand ochelarii speciali sau exercitiile nu au efect. 

Operatie strabism: examinarea completa si etapele operatiei

Desi purtarea ochelarilor speciali, alaturi de exercitiile si recomandarile oftalmologului sunt masuri de baza in majoritatea cazurilor in corectarea viciului de refractie prin antrenarea muschilor slabi, daca masurile nu sunt eficiente, o operatie de strabism realizata de un specialist cu experienta in domeniu va fi cea mai eficienta masura in corectarea deviatiei.

Identificarea strabismului se va produce printr-o examinare completa efectuata de medicul oftalmolog. Prin examinare, va fi urmarita acuitatea vizuala, se va masura unghiul de deviatie strabica si vor fi identificate viciile de refractie, pentru a se stabili cele mai bune masuri. In cazul adultilor care necesita o interventie chirurgicala, aceasta examinare va avea loc si in procesul preoperatoriu, pentru a elimina riscul vederii duble. 

Cand specialistul remarca prezenta strabismului convergent congenital, se impune nevoia unei interventii chirurgicale. Interventia va fi efectuata sub anestezie si va consta in slabirea sau intarirea muschilor oculari, separat sau concomitent. Operatia de strabism nu trebuie sa starneasca temeri, specialistii vor lua cele mai potrivite masuri pentru a realinia axele globilor oculari, in functie de nevoile pacientului, iar aceasta masura este si cea mai eficienta in corectarea deviatiei. 

Strabismul nu este una dintre cele mai temute afectiuni oftalmologice, dar corectarea deviatiei cat mai repede aduce o imbunatarie reala, atat in privinta vederii cat si in cazul stimei de sine. Daca sunt remarcate primele semne, o programare la medicul oftalmolog este extrem de importanta pentru a gaasi cea mai eficienta solutie. 

Sursa foto: Pexels.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *