De ce este obligatorie protectia muncii?

Conform statisticii oferite de Eurostat, Romania se claseaza pe primul loc in topul referitor la numarul de accidente mortale petrecute la locul de munca. Mai ingrijorator este faptul ca desi tara noastra este situata in fruntea clasamentului, protectia muncii este considerata deseori un moft inutil si nu i se acorda importanta cuvenita.

Necesitatea protectiei muncii in orice domeniu de activitate desfasurat

Protectia muncii are ca scop principal pastrarea sanatatii si capacitatii de munca a tuturor angajatilor. In orice domeniu de activitate exista o multime de factori care pot influenta in mod negativ integritatea emotionala, fizica sau intelectuala a celor care se afla la locul de munca.

Prin protectia muncii, se urmareste anihilarea sau limitatea efectelor unor elemente nocive care sunt intalnite intr-un cadru profesional si care actioneaza intamplator sau constant.

Pentru ca preventia este cea mai importanta in orice situatie, angajatul trebuie informat corespunzator inca din prima zi a contractului, despre toate normele referitoare la protectia muncii pe care este obligat sa le respecte cu sfintenie. Doar in acest mod se pot evita bolile profesionale sau accidentele si i se asigura lucratorului securitatea de care are nevoie in timpul desfasurarii serviciului, pastrandu-si sanatatea si capacitatea de munca in intervalul orelor de program.

Protectia muncii este impusa de lege

In orice firma, organizatie sau companie este obligatorie infiintarea unui departament care sa aiba in vedere prevenirea si protectia sanatatii si securitatii in munca. Conform legislatiei in vigoare, orice activitate economica are dreptul sa se desfasoare doar daca a obtinut de la organale abilitate autorizatia de protectia muncii. Aplicarea acesor norme are ca obiectiv desfasurarea in conditii optime a unei activitati, pentru pastrarea sanatatii psihice si fizice a tuturor angajatilor.

In fiecare domeniu de activitate, se elaboreaza instructiuni specifice referitoare la aplicarea normelor de protectia muncii, care trebuie mentionate in contractul colectiv si individual de munca.

Angajatorii neinformati sau dezinteresati, risca pe langa amenzile de mii de lei, pedepse aspre cu inchisoarea in cazul in care se produc accidente grave de munca in incinta companiilor pe care le conduc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *