Producerea accidentelor rutiere reprezintă un context nefericit în care te poţi plasa în postura celui care a generat incidentul. Accidentele rutire se cataloghează în două categorii, cele fără implicarea vreunei victime şi cele cu victimă, al doilea context fiind cel care necesită parcurgerea anumitor etape care să ateste sau să conteste vinovăţia ta.
Accidentele cu victime şi daune
În cazul în care, din nefericire, ai fost implicat în producerea unui accident auto trebuie să ştii că există anumite proceduri care se aplică la locul evenimentului. În primul rând este de obligaţia ta să anunţi organele competente despre producerea accidentului. Ulterior, nu ai voie să părăseşti locul faptei, dar nici să schimbi ceva din configuraţia autoturismului sau a urmelor produse în urma accinentului. Pe baza constatării făcute de către poliţie şi a plângerii formulate de victima implicată în accident, se va constitui un dosar penal accidente rutiere, în care va urma o succesiune de etape care au drept scop demonstrarea vinovăţiei sau lipsa acesteia, precum şi măsurile aplicate şi daunele care vor fi onorate, fie de către tine ca autor al accidentului, fie de către firma de asigurări.
Vinovăţia în cazul unui accident rutier
Organele abilitate sunt în măsură să constate la faţa locului gradul de vinovăţie în ceea ce priveşte implicarea ta în producerea accidentului rutier. În cazul în care conteşti vinovăţia, atunci, pe baza expertizei tehnice a vehicului se va stabili culpa exactă a fiecărei părţi, iar în situaţiile în care culpa revine în totalitate victimei, cazul va fi clasat.
Gradul de vinovăţie
Atunci când din vina ta s-a produs un accident rutier soldat cu victime, fie din rândul pietonilor, al altui şofer sau din rândul pasagerilor autoturismului condus de tine sau de un terţ, este necesar a se stabili gradul tău de vinovăţie, date pe baza cărora se va întocmi sau un dosar penal accidente rutiere. În cazul în care victima a necesitat îngrijire medicală pentru vindecare în urma prejudiciilor aduse, se stabileşte gradul de vinovăţie şi posibilele daune în funcţie de numărul zilelor de îngrijire medicală. Astfel, depăşirea a 90 de zile de îngrijire medicală, atrage după sine trimiterea faptei în instanţă şi supunerrea acesteia atenţiei unui magistrat, în vederea stabilirii măsurilor care se impun.
De asemenea, este bine de ştiut, că există contexte în care se poate constitui un dosar penal accidente rutiere, chiar şi atunci când victima nu a necesitat îngrijire medicală mai mare de 90 de zile, însă accidentul s-a soldat cu un prejudiciu estetic permanent şi de o gravitate mare, dacă incidentul a declanşat producerea unui avort sau dacă a prezentat riscul de a pune viaţa persoanei respective în pericol. În astfel de situaţii, indiferent de numărul zilelor de îngrijire medicală, victima va solicita despăgubiri, iar litigiul va fi unul penal, stabilindu-se în instanţă gradul tău de vinovăţie pe baza contextului medical al victimei, precum şi daunele pe care va trebui să le acorzi victimei.