Poluarea fonică include toate zgomotele dăunătoare bunăstării unei persoane, indiferent dacă acestea sunt sau nu repetitive sau puternice. Expunerea prelungită poate fi dăunătoare sănătății tale în general, provocând iritabilitate, insomnie, pierderea auzului sau chiar tinitus.
Pe lângă faptul că afectează puterea de concentrare, nivelurile ridicate de zgomot au adesea un efect negativ asupra calității vieții, mai ales atunci când te împiedică să petreci timpul în aer liber. Există însă anumite moduri prin care poți masca sau estompa sunetele deranjante, pentru a te feri de efectele negative și a-ți îmbunătăți calitatea vieții zilnice.
Iată 3 moduri prin care poți scăpa de poluarea fonică pentru a trăi o viață mai liniștită!
1. Maschează sunetele deranjante
Chiar dacă aparatele emițătoare de sunete nu elimină complet zgomotul, ele sunt o modalitate ușoară de a-l masca. Acestea se pot dovedi utile atât în situații permanente, în propria locuință, cât și în cazul temporar al unei vizite într-un loc gălăgios, întrucât sunt dispozitive portabile, destul de ușor de manevrat. Astfel, poți achiziționa un aparat care emite sunete albe sau care le imită pe cele naturale, precum ploaia sau focul. Acesta nu numai că te va ajuta în mascarea zgomotelor deranjante atunci când este cazul, ci va contribui și la o îmbunătățire semnificativă a somnului.
2. Redu zgomotul reflectat
Absorbția sunetului este factorul cheie pentru a minimiza ecoul din dormitor sau din orice altă încăpere a locuinței tale. Gălăgia transmisă din exterior se va amplifica după reflexii multiple pe suprafețele dure, în special pe tavan și perete. Acest lucru provoacă tot mai multe ecouri și, uneori, chiar și zgomotul slab poate crește în intensitate, devenind un factor de stres.
Pentru a reduce reflexia sunetului, acoperă pereții goi cu decorațiuni textile moi, astfel încât vocile, lătratul câinilor de companie sau chiar agitația creată de un aspirator să nu se reflecte. Covoarele pot reprezenta, de asemenea, o alegere ideală dacă îți dorești să scazi intensitatea poluării fonice. Datorită fibrelor din care acestea sunt confecționate, ele sunt extrem de eficiente în absorbția sunetului, protejându-te nu numai pe tine, ci și pe vecinii tăi de eventualele zgomote deranjante. Dacă îți dorești să achiziționezi un covor calitativ, care să nu îndeplinească doar un scop funcțional, ci și unul estetic, intră pe site și aruncă un ochi asupra ofertei variate de produse cu diverse imprimeuri și modele, perfecte pentru orice amenajare.
Dacă preferi o soluție profesională, poți să apelezi chiar la panourile din spumă acustică. Acestea sunt compuse de materiale moi, care au un coeficient ridicat de absorbție a zgomotului. Cu cât undele sonore vor fi mai larg absorbite, cu atât acestea vor fi mai puțin amplificate, îmbunătățindu-se astfel calitatea sunetului și menținându-se liniștea.
3. Investește în uși de interior de calitate
Dacă locuința ta se află în vecinătatea traficului sau a zgomotului provocat de construcții sau de vecini gălăgioși, vei fi supus unei poluări fonice puternice de la distanță, cu frecvență joasă. Pentru unii oameni, izolarea fonică adecvată poate însemna chiar capacitatea de a putea dormi confortabil, în propria lor casă. Atunci când alegi ușile și ferestrele, este important să discuți despre nevoile tale cu cei care le proiectează și instalează. Mai mult, ar trebui să iei în considerare ușile interioare care au acoperiri și straturi suplimentare. Acest lucru îți asigură o izolare fonică optimă. În acest sens, ușile de interior disponibile la Hornbach îți pot fi de un real ajutor.
Acestea fiind spuse, procesul continuu de ignorare a poluării fonice duce la o scădere a calității vieții. Cu toate acestea, prin eforturi mici, precum mascarea sunetelor deranjante, reducerea zgomotului reflectat sau investiția în uși de interior de calitate, starea de spirit se va schimba și viața va fi, cu siguranță, mai plăcută.
Sursă foto: Shutterstock.com.