Web hostingul ia nastere in anul 1969 atunci cand Thomas Merill si Lawrence Roberts creeaza prima retea de calculatoare. Reteaua era alcatuita din trei dispozitive, astazi fiind considerate primele hosturi din lume. De atunci, web hostingul s-a dezvoltat in continuu ajungand la varianta actuala, in lume existand peste 1 miliard de site-uri. Insa, conditiile au ramas aceleasi inca de la inceput si anume:
-un nume de domeniu internet precum google.com
-un serviciu de gazduire web
-site-ul propriu-zis alcatuit din continut, design, poze.
Domeniul de internet. Numele de domeniu este asociat in majoritatea din cazuri cu activitatea desfasurata online insa acest lucru nu este o regula generala. Am putea spune ca reprezinta legatura dintre un utilizator si fisierele site-ului. Atunci cand utilizatorul introduce in bara de adresa numele unui domeniu, prin intermediul unui proces complex si invizibil se va putea vedea continutul site-ului.
Web hosting sau gazduire web. Gazduirea web reprezinta un serviciu care este oferit de companiile specializate si de care este nevoie pentru a beneficia de un site disponibil non-stop online. Scopul principal este acela de a stoca date si fisiere care ulterior se vor accesa prin intermediul internetul din orice colt al lumii. Gazduirea este achizitionata sub forma unui pachet de gazduire. Pentru performante se recomanda ca spatiul de stocare sa fie pe SSD, de 10 ori mai rapid decat stocarea clasica, SATA, preturile in acest moment fiind mai mult decat accesibile.
O serie de alte caracteristici care pot face diferenta intre pachetele de gazduire sunt memoria fizica, viteza procesorului si numarul de procese alocate, mai multe articole, informatii utile si stiri fiind disponibile aici
Continutul unui site web. Continutul este alcatuit din ceea ce dorim sa le prezentam vizitatorilor nostri si partea de design si management.
Termeni specifici pentru web hosting
Server de web hosting. Serverul reprezinta un echipament proiectat special pentru a functiona non-stop timp de cativa ani. Serverul de hosting este practic un computer performant dotat cu o serie de componente (procesor, spatiu de stocare, memorie), superioare fata de un computer obisnuit ceea ce ii permite sa stocheze date si sa ruleze procese pentru mai multi utilizatori simultan.
Server web sau HTTP. Reprezinta un serviciu de la nivelul serverului de hosting, cel care preia toate solicitarile utilizatorilor si le ofera paginile web cerute. In momentul in care un utilizator introduce un nume de domeniu in bara de adresa se genereaza o solicitare spre un server web.
Server FTP. FTP este prescurtarea de la File Transfer Protocol (Protocolul de transmitere a fisierelor) dintr-o locatie in alta. Transferul se realizeaza cu ajutorul unui „client” FTP, un program prin care se face legatura intre computer si serverul de unde urmeaza sa descarcam sau sa incarcam anumite fisiere. Legatura se face in mod securizat, pe baza unui nume de utilizator si unei parole corespunzatoare contului de gazduire.
Server de mail. Reprezinta serviciu prin care se asigura utilizatorul de pe serverul de hosting comunicarea prin mail si se imparte in doua mari categorii – trimiterea mesajelor de pe computer spre server si intre serverele de email prin protocolul SMTP si mesajele de email se primesc pe serverul de hosting si se descarca pe calculator sau pe telefon.