Importanța osciloscoapelor

Dispozitivele care transformă energia electrică în forța mecanică conduc lumea industrială, inclusiv pompele, compresoarele, motoarele, transportoarele, roboții și multe altele. Semnalele de tensiune care controlează aceste dispozitive electro-mecanice sunt o forță critică, dar nevăzută. Deci, cum capturați și vedeți forța nevăzută? Cu ajutorul unor osciloscoape.

Osciloscoapele afișează semnale de tensiune ca forme de undă, reprezentări vizuale ale variației tensiunii în timp. Semnalele sunt reprezentate pe un grafic, care arată modul în care semnalul se schimbă. Accesul vertical (Y) reprezintă mărimea tensiunii și axa orizontală (X) reprezintă timpul.

Graficul pe un osciloscop poate dezvălui informații importante:

  • Forma semnalului de tensiune când funcționează conform destinației.
  • Forma semnalului curent când se utilizează o clemă de curent adecvată pentru utilizarea pe un osciloscop.
  • Anomalii de semnal.
  • Modularea amplitudinii unui semnal oscilant și orice variație a frecvenței.
  • Indiferent dacă un semnal include zgomot și modificări ale zgomotului.

Semnificaţie

Osciloscopul este util deoarece permite observarea semnalelor electrice, în special a celor care variază în funcție de timp. Semnalele pot fi în mișcare lentă sau rapidă. Osciloscopul are caracteristici de amplificare și de întârziere care permit observarea parțială sau a întregului semnal. Alte caracteristici permit ca semnalele să fie mutate fizic în jurul ecranului. Toate acestea ușurează măsurarea semnalului.

Utilizări

Osciloscoapele sunt folosite pentru a vizualiza semnalele provenind direct de la dispozitive precum cardurile de sunet, permițând afișarea în timp real a undelor. Ele sunt utilizate ca electrocardiograme, pentru a testa circuitele și pentru a depana dispozitive electronice, cum ar fi televizoarele. Osciloscoapele cu caracteristici de stocare permit ca semnalele să fie capturate, preluate și analizate pentru o utilizare ulterioară.

Atunci când vă decideţi să cumpăraţi osciloscoape, trebuie să luaţi în considerare specificațiile osciloscopului pentru a vă satisface nevoile pentru o anumită cerință.

Alegerea osciloscoapelor

O specificație semnificativă a osciloscopului este legată de viteza formei de undă și determinată de lățimea de bandă a osciloscopului.

Pentru o specificație adecvată a osciloscopului, trebuie să vă asigurați că lățimea de bandă a osciloscopului este mai mare decât frecvența sa de operare. Astfel, o lățime de bandă ar trebui să fie de cinci ori mai mare decat cea mai mare componentă a frecvenței semnalului. Prin această regulă, erorile cauzate de limitările de frecvență vor fi mai mici de ± 2%.

Deoarece majoritatea osciloscoapelor folosesc astăzi toate tehnicile digitale care convertesc axa X sau tensiunea verticală la o formă digitală, utilizatorii osciloscopului trebuie să fie conștienți de rezoluția scalei. Intervalul și rezoluția dinamică determină cea mai mare măsurătoare efectuată fără a fi necesară tăierea formei de undă și a „granularității” măsurătorii. Verificarea rezoluției osciloscopului va asigura că dispozitivul va furniza o rezoluție corectă și un interval dinamic.

Majoritatea osciloscoapelor de astăzi sunt digitale, ceea ce permite măsurători precise ale semnalelor exacte și calcule rapide, capabilități de stocare a datelor și analize automate. Osciloscoapele noi oferă mai multe avantaje comparativ cu modelele mai vechi: sunt acționate cu baterii, utilizează intrări plutitoare izolate electric și oferă avantajul unor caracteristici încorporate care fac utilizarea osciloscopului mai ușoară și mai accesibilă pentru o varietate de muncitorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *