Imprimarea 3D – De unde să începi?

4 întrebări, 4 răspunsuri de la Materialise 

Imprimarea 3D s-a îmbunătățit semnificativ în ultimii ani și acum este o tehnologie de fabricație inovatoare și serioasă. 

Ce faci dacă dorești să explorezi utilizarea unei imprimante 3D în afacerea ta? O tratezi ca pe un alt mod de a face aceleași lucruri sau începi să gândești la adevărata sa valoare?

Sven Hermans și Mathieu Cornelis de la Materialise Mindware spun despre ceea ce face un început excelent în imprimarea 3D – și de ce nu trebuie să-și fie rușine să ceri ajutor.

Sven, Mathieu – hai să ne trecem direct la treabă. Cum arată un „început corect” în printarea 3D? Care este călătoria?

Sven: Șansele sunt, chiar dacă ai înțeles cu adevărat ce e imprimarea 3D, nu vei ști totul, iar tehnologia se mișcă foarte repede. Așadar, a vedea proiectul ca pe o oportunitate de a învăța și de a transfera cunoștințe este o strategie cu adevărat reușită. 

Obține expertiză externă dacă poți – experți în materiale, procese, software și în ce direcție merge. Companiile mari care urmăresc o strategie globală de 5 sau 10 ani vor planifica cu și pentru o tehnologie care nu există încă, dar poți anticipa traiectoria și o poți integra în planul tău.

Includerea perspectivelor diferite din cadrul organizației tale poate fi, de asemenea, utilă. Vei descoperi sinergii și teme mai mari care pot deveni strategii ambițioase. 

De asemenea, asigură achiziționarea din întreaga companie și asigură că cunoștințele despre imprimarea 3D ​​nu sunt cuprinse într-un singur departament. Cu cât înveți mai repede, cu atât înțelegi mai bine și cu atât strategia va avea mai mult succes.

Mathieu: Fie că facem un proiect de trei luni sau dezvoltăm o foaie de parcurs de cinci ani cu un client, ai întotdeauna o fază de explorare, o fază de experimentare și o fază de activare, cu bucle de feedback între ele. 

Faza de explorare se referă la obținerea clarității provocărilor tale de afaceri, dar și a ambițiilor. Care este visul tău legat de imprimarea 3D? Ca parte a acestui lucru, clarifica scopul a ceea ce încerci să faci și vei obține experiența imprimarii 3d de care ai nevoie.

De acolo poți începe experimentarea: sprinturi de iterare rapidă, de dezvoltare rapidă a produselor care te duc la o aplicație. Aici întreprinzi și analize de piață și construiești un studiu de caz. 

La sfârșitul acestui lucru, ai o aplicație semnificativă pe care poți începe să o implementezi prin configurarea sau externalizarea și scalarea producției. Asta e pe scurt!

Funcționează întotdeauna așa? Care sunt cele mai frecvente greșeli de începător pe care le vedeți?

Sven: În funcție de cum și de unde își are originea un proiect în cadrul unei companii, extremismul pe termen scurt sau urmărirea unui obiectiv mic de reducere a costurilor sunt greșeli frecvente. 

Te împiedică să iei în considerare valoarea suplimentară pe care ai putea-o obține din utilizarea corectă a printării 3d.

În loc să imprimi pur și simplu o piesă concepută pentru un alt proces de fabricație, poți investi puțin timp pentru a vedea ce alte beneficii ar putea fi obținute făcând partea ușor diferit. Poți combina mai multe părți și imprima un ansamblu? Îl poți face mai ușor, mai robust, poți proiecta în funcționalități suplimentare?

Mathieu: O altă greșeală frecventă este să începi prin a crede că ai găsit deja răspunsul și că este doar o chestiune de implementare a soluției pe care ai găsit-o deja. 

Observăm asta foarte des, atunci când oamenii vin la noi și spun că vor să facă x, y sau z cu imprimantele 3D. După câteva întrebări descoperă provocarea de afaceri pe care încearcă să o rezolve și se deschid o mulțime de alte oportunități.

Întotdeauna te întrebi: „Ce încerci să faci aici, ce problemă încerci să rezolvi?”.

Să-ți aloci timp pentru a înțelege de ce faci ceea ce faci nu îți va întârzia prea mult procesul, dar cu siguranță va reduce riscul investiției pe termen lung.

Există o temă comună la care oamenii ar trebui să fie atenți?

Sven: Imprimarea 3D nu este doar o tehnologie pe care o scoți de pe raft și o implementezi. Ai nevoie de cunoștințe serioase pentru a face acest lucru cu succes.

Este foarte tentant să mergi la un furnizor de mașini și să cumperi pur și simplu o mașină. Trebuie doar să pui bani pe masă și ai ceva capacitate de fabricație aditivă. Dar asta nu înseamnă că ai un model de afaceri bun sau aplicația potrivită pentru imprimarea 3D.

Mathieu: Este ceea ce faci cu tehnologia care face diferența. Susținem clienții alegând dacă își externalizează producția către un furnizor extern de servicii sau să investească într-un echipament 3D intern. 

Dar este crucial ca această decizie de „a face sau cumpăra” să vină după definirea strategiei clienților noștri. Prea des vedem această comandă inversată și este ca și cum ai cumpăra o mașină fără să știi cum să conduci și să nu ai drumuri pe care să o conduci. 

Oamenii fac o investiție uriașă, au așteptări foarte mari – și a avea un echipament de printare 3d este o investiție indiferent dacă producția are loc intern sau extern – dar dacă nu obțin modelul de afaceri sau aplicația corect, vor fi masiv dezamăgiți. Și asta ar putea să-i împiedice să încerce din nou.

Este vorba despre mult mai mult decât să apeși butonul „print”. Ca parte a ofertei noastre rapide de prototipare, primim fișiere pentru piese de la oameni pentru a fi tipărite 30 de ani de acum. Le privim, le evaluăm, uneori le reproiectăm, alegem cea mai bună tehnologie pentru ele și apoi imprimăm. 

Dar poți face mult, mult mai mult cu imprimarea 3D. Și, de-a lungul anilor, am ajutat oamenii să descopere ceea ce pot face mai mult. Vestea bună este că nivelul de cunoștințe în cadrul companiilor a crescut enorm și mulți adoptă o abordare mult mai strategică pentru a-și începe călătoria.

Dacă ești și tu interesat de imprimarea 3D și o vezi ca o oportunitate pentru afacerea ta, avem în România o companie care este reprezentant tehnic și comercial autorizat pentru echipamente 3D profesionale de la companii internaționale, printre care și cei de la Materialise cu programele de software 3d. 

Nutechnologies este o companie ambițioasă, constituită în anul 2012 și specializată în promovarea echipamentelor industriale inovative: imprimante 3D, sisteme laser, software 3D.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *