Intrebari High league

  1. De multe ori se pune semnul egal intre chirurgiaplastica si cea estetica. Care sunt diferentele?

Chirurgia plastica este specialitatea care se ocupa cu tot ceea ce inseamna recuperarea formei si functiei pierdute a partilor suprascheletale.

Chirurgia estetica reprezinta doar o mica parte a chirurgiei plastice, care se ocupa cu imbunatatirea formei, aspectului fizic, precum si combaterea procesului de imbatranire.

Compononeta definitorie a chirurgiei plastice este reconstructia structurilor organismului uman, de aceea denumirea completa este de chirurgie reconstructiva. Operatiile din cadrul chirurgiei plastice sunt operatii de necesitate, pentru redobandirea functiei si formei corpului.

Chirurgia estetica deriva din chirurgia plastica, este o componenta a acesteia, presupune operatii si proceduri ce nu sunt obligatorii, sunt elective, este alegerea noastra daca le facem sau nu, si are ca scop combaterea procesului de imbatranire si imbunatatirea aspectului nostru fizic.

  •  Increderea in tine … Care este substratul psihologic al acesteia?

In Europa, 72 de milioane de persoane care ating vârsta de 40 de ani asociază o imagine frumoasă cu succesul.

Majoritatea dintre noi (si, sunt studii pe aceasta tema), asociem o imagine frumoasa cu trei lucruri: sanatatea, succesul si vitalitatea. Si mie, si Dvs. ne este necesar sa aspiram la o atmosfera mai relaxata, la emotii pozitive, la o stare de echilibru intre ceea ce simtitim si cum aratam.

Motivatiile pacientilor sunt foarte diferite: de la complexe din cauza aspectului fizic (de exemplu un nas prea proeminent, urechi prea evidente, clapauge, sau niste sani prea mici), la frustari determinate de aceste aspecte, de exemplu dismorfismul grasos corporal pe care nu-l putem corecta doar cu dieta si stilul de viata sanatos, sau doar fine ajustari necesare pentru combaterea procesului de imbatranire.

Dar, toate aceste corectii, ce pot fi realizate cu ajutorul chirurgiei estetice, determina in noi schimbarea atitudinii, cresterea increderii, si implicit o alta energie; suntem mai increzatori, mai optimisti, mai puternici interior, iar toate acestea se observa.

„O imagine face cat 1000 de cuvinte” este un proverb chinezesc care se aplica si in cazul nostru.

Este adevarat, in acelasi timp, ca un chirurg trebuie să fie conştient de stabilitatea emoţională a pacientului, de aşteptările, motivaţiile şi obiectivele lui pentru a-i oferii solutii corecte si adecvate.

Chirurgia este magie? Frumusetea te poate face fericit?

 Da, chirugia plastica ne poate ajuta sa fim mai frumosi mai tineri, dar pana la magie este mult!

Iar ideea ca frumusetea te face fericit, eu o refuz! Nu devenim altii dupa chirurgia estetica, chirurgia nu ne schimba personalitatea, nu rezolva toate nefericirile noastre. Cred ca este gresit sa incurajam ideea ca frumusetea este cheia fericirii, insist asupra acestui aspect in toate intalnirile pe care le am.

Cat de importanta este creativitatea si inovatia pentru chirurgul plastician?

Inovatia are la baza multe studii, multa stiinta, abia in etapa urmatoare intervine creativitatea, in momentul in care adaptam inovatiile medicale nevoilor fiecarui pacient.

Creativitatea si inovatia se regasesc, pe de o parte, in noile device-uri, noile metode de tratament, in noi abordari ale diverselor probleme, si pe de alta parte, in identificarea metodei sau combinatiilor de metode/tratamente potrivite pentru fiecare pacient.

Ambele sunt foarte importante, intrucat sunt cele care genereaza evolutia in medicina.

Un chirurg are viața pacientului în mâinile sale în momentul în care operează. Tocmai de aceea  conceptul de creativitate se raportează la practica chirurgiei.

Cum așa? Ei bine, chirurgia și creativitatea sunt strâns legate, mai ales în decursul unei operații, atunci când pot interveni diverse “elemente – surpriză”. Moment în care medicul trebuie să se orienteze rapid, apelând la creativitatea sa, viteza de reacție fiind esențială.

  • Care sunt cele mai cerute interventii estetice de catre pacientii romani, femei si barbati?

Cea mai frecventa operatie solicitata de femei este cea de chirurgie san, inclusiv augmentare si lifting mamara; a doua, ca frecventa, este cea de lipoaspiratie a zonelor adipoase refractare la dieta, la sport, si blefaroplastia.

La barbati, cea mai frecventa este lipoaspiratia corporala si a gusei, urmand apoi: blefaroplastia, otoplastia.

Interventiile nechirurgicala cele mai solicitate sunt injectarea de botox, acid hialuronic.

  • Ce face diferenta in piata din punct de vedere al specialistului?

Diferenta este data de multe aspecte. In primul rand trebuie sa atingi un nivel de experienta pentru a intelege toate cerintele si dorintele .

Din punctul meu de vedere experienta, pregatirea profesionala continua, comunicarea cu pacientul, empatia fata de acesta, precum si echipamentul si subtantele folosite fac diferenta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *