Oradea, al doilea cel mai bun oraș în care să locuiești

Bihorenii au votat reședința lor de județ ca fiind a doua cea mai bună din țară la toate capitolele. Aceștia s-au declarat încântați de facilitățile medicale și de cele educaționale pe care le au la dispoziție, dar și de accesul la restaurante și magazine. Românii și-au ales cartierele, orașele și regiunile favorite din țară, iar zona Transilvaniei ocupă un loc fruntaș în preferințele lor. Cel mai amplu studiu despre locuire din România, realizat conform celor zece criterii create și analizate de Storia.ro, în colaborare cu agenția de cercetare D&D Research, a ajuns la final.

Studiul „Orașe și cartiere din România”, disponibil pe platforma de anunțuri dedicată exclusiv sectorului imobiliar, a analizat, pe tot parcursul desfășurării sale, percepția cetățenilor asupra orașelor și cartierelor în care aceștia locuiesc, având în vedere zece criterii: siguranța, costul general al vieții, facilitățile medicale, educația, calitatea aerului, curățenie, recreere, accesul la magazine și restaurante, servicii de transport și nivelul de liniște.

Astfel, românii au votat Brașovul ca fiind cel mai avantajos oraș din țară, iar Transilvania cea mai bună regiune în care ai putea locui. Următoarele locuri de pe podium sunt ocupate de Oradea și Cluj-Napoca. Clasamentul continuă cu orașele Sibiu, Pitești, Râmnicu Vâlcea, Miercurea Ciuc, Slobozia, Timișoara, Târgu Mureș. Pe de altă parte, cele mai dezavantajoase orașe din țară sunt Alexandria, Focșani, Brăila, urmate de Călărași, Satu Mare, Bacău, Giurgiu, Zalău, Galați și Buzău, în această ordine, conform voturilor celor care au participat la studiu.

„Această analiză este cel mai amplu studiu de percepție efectuat în România pe tema criteriilor relevante în alegerea unei locuințe. Volumul eșantionului – aproape 260.000 de respondenți – și marja de eroare de 0.2%, comparativ cu media de +/- 3% utilizată de regulă în sondaje, dau greutate și precizie rezultatelor și ne fac să ne apropiem de studiile de tip big data”, a spus Dan Petre, Business Developer D&D Research.

 

Cele mai avantajoase cartiere din România

Dacă ești curios să afli cât de bine este văzută zona în care locuiești, află că la nivel național, cele mai avantajoase cartiere sunt Răcădău din Brașov, Cornișa din Târgu Mureș și Grigorescu din Cluj-Napoca. La fel de apreciate sunt și Gheorgheni din Cluj-Napoca, Sub Arini din Sibiu, Nicolae Grigorescu din București, Valea Aurie din Sibiu, Titan din București, Centrul Civic din Brașov și Vatra Luminoasă din București.

Unde trăiesc cei mai nemulțumiți români?

Cele mai dezavantajoase cartiere, pe de altă parte, sunt Lacu Dulce din Brăila, Bereasca din Ploiești, Brâncoveanu din Alexandria, Bariera Vâlcii din Craiova, Transilvaniei din Buzău și Artego din Târgu Jiu. Următoarele locuri sunt ocupate de Trei Insule din Arad, Priseaca din Târgoviște, Industriala din Vaslui și Dallas din Giurgiu.

Care sunt cele mai apreciate cartiere din marile orașe

Brașovenii au votat Răcădău, Centrul Civic, Scriitorilor, Schei și Noua ca fiind cele mai avantajoase cartiere din oraș.
În Cluj-Napoca, primele cinci poziții sunt ocupate de Grigorescu, Gheorgheni,  Zorilor, Plopilor și Mănăștur, potrivit studiului Storia.ro.
Cartierul Nufărul este cel mai avantajos din Oradea, acesta fiind urmat de Rogerius, Cantemir, Centru Civic și Decebal.
În cazul orașului Sibiu, primele cinci locuri sunt ocupate de următoarele cartiere: Sub Arini, Valea Aurie, Ștrand, Trei Stejari și Calea Dumbrăvii.
Copou este cel mai avantajos cartier din Iași, acesta fiind urmat de Tomești, Centru Civic, Tătărași și Alexandru cel Bun, arată studiul „Orașe și cartiere din România”.
Timișorenii au plasat cartierul Bucovina în fruntea clasamentului, urmat de Soarelui, Dacia, Complex Studențesc și Steaua.

Despre proiectul „Orașe și cartiere din România”

În 2016-2017, Storia.ro, site-ul de imobiliare lansat de OLX, a desfășurat un studiu complex despre orașele și cartierele din România. Raportul cercetării se bazează pe evaluările acordate de localnici zonelor în care locuiesc. Printre criteriile de evaluare prezente în studiu se numără costul general al vieții, accesul la instituțiile de sănătate publică, calitatea mediului înconjurător, curățenia și zgomotul din mediul urban, spațiile verzi, situația transportului public sau accesul la institutiile educaționale.
„Pornind de la misiunea Storia.ro de a fi aproape de utilizatorii noștri pe tot procesul de căutare a unei locuințe și de la faptul că locația s-a dovedit a fi un criteriu chiar mai important pentru ei decât prețul, am decis să ne folosim de gradul foarte mare de expunere pe care îl au platformele noastre și să îi ajutăm pe aceștia să ia decizii cât mai informate prin intermediul acestui studiu care surprinde detalii specifice la nivelul întregii țări, pe toate marile arii de interes”, declară Dan Puică, Real Estate Business Manager OLX Group.

Câți români au participat la studiu?

Studiul amplu realizat de Storia.ro și agenția de cercetare D&D Research a reunit 258 948 de români, care au răspuns chestionarului propus de Storia.ro.

Pentru realizarea clasamentului, participanții studiului au fost invitați să evalueze orașele și cartierele în care locuiesc (având în vedere cele zece criterii) de la 1 la 5, unde 1 este foarte rău, iar 5 este foarte bine. Doar mențiunile care au primit cel puțin 100 de răspunsuri au fost incluse în clasamentul final.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *