Anul 2020 este la inceput si ai nevoie de educatie financiara pentru a intelege cum se schimba lucrurile si cum poti face profit. O varianta prin care sa fii educat este sa fii la curent cu schimbarile.
In ceea ce priveste stocurile la dispozitia clientului, noutatea din Directiva UE este ca, incepand cu data aplicarii, toate statele membre vor fi obligate sa considere ca miscarea intracomunitara are data cand se extrag bunurile din stoc si nu la data transferului initial al bunurilor asa cum este in prezent.
Avand in vedere noile reguli, operatorii intracomunitari nu vor mai avea obligatia de a se inregistra in anumite state membre pentru miscarile de bunuri comercializate prin structura de stocuri la dispozitia clientului .
Tara noastra este unul dintre cele 18 state membre care aplica in prezent sistemul simplificat pentru stocuri, condițiile fiind reglementate prin Ordinul 4120/2015 ordin care va trebui adaptat la prevederile Directivei UE.
In acest sens, toti operatorii romani care au structuri de stocuri la dispoziția clientului avand calitatea de client în Romania, respectiv de furnizor pentru clienti din alte state membre, sunt obligati sa analizeze situatia in contextul noilor reglementari si astfel sa identifice modificarile termenilor comerciali, modificari care trebuie operate impreuna cu obligatiile de conformare din perspectiva TVA.
Avandu-se in vedere ca pot avea loc si vanzari succesive de bunuri, in cazul in care acestea fac obiectul unui singur transport intracomunitar, transportul este atribuit doar uneia dintre livrari care reprezinta livrare intracomunitara scutită de TVA, in timp ce restul livrarilor sunt considerate livrari locale supuse la plata TVA la cota din statul de livrare.
Incepând cu 1 ianuarie 2020 se va reglementa si o norma comuna aplicabila vanzarilor in lant.
Aceasta face referire si la cazul in care transportul este realizat de primul furnizor sau de al doilea furnizor din lanț.
Insa noile reglementari nu se adreseaza situatiei in care clientul final din lant efectueaza transportul. In acesata situatie regulile actuale raman neschimbate.
In ceea ce priveste scutirea de TVA pentru livrarile intracomunitare de bunuri , acesta se va aplica doar atunci când sunt îndeplinite cumulativ mai multe reguli si anume, clientul caruia i se livreaza bunurile, sa aiba cod valid de TVA si in celalalt stat membru iar livrarea intracomunitara sa fie raportata in declaratia recapitulativa.
O alta conditie este aceea ca furnizorul trebuie sa detina cel putin doua mijloace de proba din cele prevăzute în Regulamentul nr. 1912/2018.Acestea vor fi emise de doua parti diferite, independente atat una de cealalta si desigur si de vânzător si cumpărător.
Putem considera ca particularitate situatia in care transportul bunurilor este realizat de client.
In acsasta situatie, in afara de cele doua documente, clientul trebuie sa ofere in acest caz aparte si o declaratie care sa ateste ca a transportat bunurile in alt stat membru UE.
Aceasta declaratie este obligatoriu de a fi furnizata pana pe data de 10 a lunii urmatoare livrarii.