Tăgada paternității. Avocat Roxana Pop explică care sunt acțiunile în acest context

În mod frecvent mulți avocați întâlnesc diferite spețe ce aparțin dreptului familiei, iar una dintre cele mai dese situații este cea în care un copil s-a născut în timpul căsătoriei, însă tatăl biologic nu este soțul. Asta pentru că în multe familii pot apărea anumite neînțelegeri, iar mama decide să părăsească domiciliul conjugal. Între timp acesta a început o nouă relație de concubinaj cu un alt bărbat, de unde a rezultat un copil.

Deși în fapt, mama a fost despărțită de soțul ei, aceștia nu au divorțat. Fiind conceput în timpul căsătoriei mamei, copilul este soțului mamei. Astfel că în Registrul de Stare Civilă la rubrica “tatăl” este trecut soțul mamei, cel de care nu a divorțat și nu tatăl biologic.

În acest context, mama apelează la un avocat drept civil Cluj pentru a se constata faptul că soțul nu este tatăl biologic al copilului. Astfel că este nevoie de introducerea unei acțiuni în tăgada paternității pentru a putea răsturna această prezumție de paternitate.

Rolul avocatului în acest caz

Avocat Roxana Pop poate oferi informațiile necesare în ceea ce privește etapele care trebuie parcurse în acest demers. În plus, poate oferi servicii de asistență și reprezentare în fața instanței, având în vedere că este la curent cu toate dispozițiile legale ce se aplică în acest caz.

Paternitatea copilului poate fi înlăturată doar prin hotărâre judecătorească prin care se va constata că soțul nu este tatăl biologic. Avocat Roxana Pop explică faptul că înlăturarea prezumției de paternitate nu se poate face doar prin faptul că soțul mamei neagă faptul că acel copil nu este al lui.

Astfel că soțul mamei poate introduce tăgada paternității, având la dispoziție ca și termen 3 ani de zile. Acesta se introduce în 2 cazuri: atunci când tatălui i s-a adus la cunoștință că este tatăl copilului, deși acest fapt este imposibil sau în momentul în care a aflat după o perioadă de timp că nu este tatăl copilului.

Pe de altă parte, mama la rândul ei poate introduce tăgada paternității în același termen de 3 ani de zile, acesta însă începând din momentul în care copilul s-a născut.

Ce probe se iau în considerare în acest caz?

Pentru răsturnarea prezumției de paternitate orice probă care dovedește cine este de fapt tatăl copilului este relevantă. Proba de ADN însă este una dintre cele mai importante.

Așadar, despărțirea mamei de soț nu poate răsturna prezumția de paternitate și nu poate fi o probă atât de relevantă, așa cum multe dintre persoane cred.

Astfel că dacă soțul nu a introdus acțiunea în tăgada paternității în acest termen menționat mai sus, rămâne tatăl copilului. Din punct de vedere legal, va trebui să îl întrețină, să-l crească, să-l educe, având toate obligațiile ce sunt prevăzute în lege.

Avocat Roxana Pop poate oferi mai multe detalii în ceea ce privește tăgada paternității și poate reprezenta acest caz în fața instanței de judecată.

Pentru mai multe informații puteți accesa pagina oficială.

Date de contact:

av.pop.roxana@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *