Bateria mașinii este, fără îndoială, componenta sa vitală, fără de care aceasta din urmă nu ar putea funcționa. Fiind un element atât de vital, este evident că are și un grad mare de uzură, motiv pentru care, nefolosită corespunzător, riscă să se deterioreze mai repede decât ne spun producătorii, în general.
Bateriile pentru mașini sunt promovate de producători ca beneficiind de o durată de viață care oscilează între trei sau cinci ani, de la caz la caz. Ei bine, desigur că această aproximare nu este niciodată „bătută în cuie”. Practic, dacă nu folosești acest element așa cum recomandă mecanicii, riști să o deteriorezi mult mai repede. La polul opus avem șoferi care țin și 7 sau 10 ani o baterie pe mașină, pentru că sunt cunoscători fini ai unor trucuri aparent insignifiante, dar care, aplicate cu regularitate și constanță, prelungesc semnificativ durata de viață a bateriei, mai ales dacă aceasta a intrat în posesia lor, nouă, de la bun început.
Iată cele mai frecvente greșeli pe care le fac șoferii cu bateria mașinii:
Merg extrem de rar în călătorii lungi
Dacă obișnuiești să folosești mașina prin oraș, doar pe distanțe extrem de reduse, și foarte foarte rar pleci în călătorii lungi, să nu te aștepți la o durată de viață extinsă a bateriei tale, întrucât durata de viață a unei baterii depinde în mod direct de reîncărcarea ei, care se produce la drumuri relativ lungi, în niciun caz de doi-trei kilometri pe zi. Practic, în acest caz nefericit, dispozitivul nu are timp să se încarce complet, să efectueze un ciclu complet de încărcare, ceea ce îi va dăuna în timp, dacă acest lucru devine o practică. Performanțele vor scădea ușor, ușor, până când aceasta nu va mai fi capabilă nici să furnizeze energie către bord, pentru a-ți activa martorii, atunci când bagi cheia în contact și va trebui schimbată.
Nu fixează bine bateria
Dacă ai deschis capota mașinii și ai efectuat pe acolo diverse operațiuni ce au necesitat deplasarea, dislocarea sau chiar scoaterea completă a bateriei din căușul său, ai mare grijă când o fixezi înapoi.
Asigură-te că ai așezat bateria fix în poziția potrivită și că nu există nicio șansă să se miște sau balanseze. Unii șoferi nu sunt atenți la acest detaliu, iar bateria, în mers, vibrează și se mișcă. Acest lucru are o consecință cât se poate de logică: se deteriorează componentele sistemului electric.
Nu au grijă la consumatorii mici
Mașinile din zilele noastre beneficiază de dotări multiple, care ne cresc gradul de confort și ne ajută să desfășurăm diverse activități în timp ce conducem. De la banalul usb, cd-player sau cablu de încărcare a telefonului, până la brichetă, aer condiționat, display-uri cu funcții vocale și altele, toate aceste gadgeturi se pot dovedi a fi foarte mari consumatoare de energie.
Unii șoferi nu limitează utilizarea acestora, fapt ce pune mari presiuni chiar și pe o baterie nouă și performantă. Dacă vrei să crești durata de viață a bateriei tale, evită să activezi prea mulți consumatori simultan, astfel o vei proteja.
Acestea fiind spuse, alege o baterie pentru mașina ta de la Sorgeti.ro, care să vină din surse apreciate pe piață și calitative, pentru a te bucura de performanțele dispozitivului pentru o perioadă cât mai lungă de timp, dacă și tu vei ține cont de aceste mici trucuri ale șoferilor profesioniști, care îi scutesc și de cheltuieli în plus, dar și de bătăi de cap.
În concluzie, nu uita faptul că fiecare dispozitiv de pe mașina ta sau care reprezintă parte integrantă din aceasta, are rolul său ce nu trebuie neglijat și căruia, prin propriul tău comportament responsabil, îi poți aduce un plus de calitate și durabilitate de-a lungul anilor.
Sursă foto: pexels.com