Tot ce ar Trebui să Știi Despre Afecţiunile Cardiace cu Care se Pot Confrunta Copii

Medicii specialişti care se ocupă de diagnosticarea şi tratarea problemelor cardiace la copii sunt cardiologii pediatri. În cazurile în care este necesară şi o intervenţie chirurgicală, aceştia colaborează cu chirurgii pediatri.

Sunt multe afecţiuni cardiace care pot afecta copii, unele dintre acestea fiind din naştere şi constând în probleme ale structurii inimii. Medicii de la cardiologie pediatrică sunt special instruiţi pentru a diagnostica şi gestiona aceste probleme, dar şi pentru a putea folosi metode avansate de imagistică precum RMN, CT sau ultrasunetele sau proceduri şi intervenţii de cateterism cardiac. 

Afecţiuni tratate de medicii cardiaci pediatri

Boala cardiacă este destul de dificilă când afectează adulţii şi poate fi tragică în cazul copiilor care pot fi afectaţi de diverse probleme ale inimii. Vestea bună este că, odată cu progresul în medicină şi în tehnologie, mulţi copii cu boli de inimă pot avea o viaţă activă şi împlinită. Cardiologii pediatri diagnostichează, tratează şi gestionează probleme cardiace la copii precum:

Boli cardiace congenitale

Sunt nereguli în structura inimii cu care copiii se nasc şi care pot fi găuri între camerele inimii, probleme cu valvele sau vasele de sânge anormale.

Aritmii 

Sunt ritmuri anormale ale inimii cauzate de sistemul electric care controlează bătăile inimii.

Hipertensiune pulmonară  

Este o tensiune arterială crescută în plămâni.

Hipertensiune sistemică 

Este tensiune arterială ridicată în organism.

Diverse tipuri de boli cardiace care pot apare la copii precum ateroscleroza, boala Kawasaki, suflu inimii, pericardita, boala cardiacă reumatică sau infecţii virale.

Boala cardiacă congenitală

Numită pe scurt şi CHD, boala cardiacă congenitală afectează 1% din copii născuţi în întreaga lume şi este o afecţiune cu care copii se nasc, fiind cauzată de defecte din naştere ale inimii. Aceasta poate consta în tulburări ale valvei cardiace cum ar fi îngustarea valvei aortice care cauzează restricţionarea fluxului sanguin. 

Mai poate fi vorba despre sindromul inimii stângi hipoplazice atunci când partea stângă a inimii este insuficient dezvoltată, există găuri între pereţii dintre camerele inimii şi între vasele de sânge.

Malformațiile cardiace congenitale pot avea efecte pe termen lung asupra sănătății copilului. De obicei, sunt tratate prin intervenții chirurgicale, proceduri de cateter, medicamente și, în cazuri severe, transplant de inimă. Unii copii vor necesita monitorizare și tratament pe tot parcursul vieții.

Ateroscleroza

Ateroscleroza este termenul folosit pentru a descrie acumularea de grăsimi și plăci pline de colesterol în interiorul arterelor. Pe măsură ce acumularea crește, arterele devin rigide și îngustate, ceea ce crește riscul de cheaguri de sânge și atacuri de cord. De obicei, durează mulți ani pentru că ateroscleroza să se dezvolte şi este neobișnuit ca copiii sau adolescenții să sufere de aceasta.

Totuşi, obezitatea, diabetul, hipertensiunea arterială și alte probleme de sănătate sunt factori de risc mari pentru copii. Tratamentul necesita modificări ale stilului de viață, exerciţii fizice regulate şi o alimentaţie sănătoasă.

Aritmii

Aritmia este un ritm anormal al inimii care face ca inima să pompeze mai puțin eficient. La copii pot apărea multe tipuri diferite de aritmii, inclusiv tahicardia, bradicardia, sindromul OT lung sau sindromul Wolff-Parkinson-White care se manifestă prin slăbiciune, oboseală, ameţeală, leșin şi dificultăți de hrănire. Tratamentul variază în funcţie de tipul de aritmie și de modul în care aceasta afectează sănătatea copilului.

Boala Kawasaki

Boala Kawasaki este o boală rară care afectează în primul rând copiii și poate provoca inflamații ale vaselor de sânge de la mâini, picioare, gură, buze și gât. De asemenea, produce febră și umflare a ganglionilor limfatici. Boala este o cauză majoră a afecțiunilor cardiace la 1 din 4 copii, majoritatea având sub 5 ani. 

Tratamentul depinde de amploarea bolii, dar adesea implică un tratament prompt cu gamaglobuline intravenoase sau aspirină iar corticosteroizii pot reduce uneori complicațiile viitoare. Copiii care suferă de această boală necesită adesea monitorizarea sănătăţii inimii pe tot parcursul vieții.

Suflu inimii

Un suflu al inimii este un sunet produs de sângele care circulă prin camerele sau valvele inimii sau prin vasele de sânge din apropierea inimii. Adesea este inofensiv, dar  în unele cazuri poate semnala o problemă cardiovasculară subiacentă. 

Suflul inimii poate fi cauzat de CHD, febră sau anemie. Dacă un medic aude un suflu cardiac anormal la un copil, va efectua teste suplimentare pentru a se asigura că inima este sănătoasă. Suflul cardiac se rezolvă de obicei de la sine, dar dacă este cauzat de o problemă cu inima, poate necesita un tratament suplimentar.

Pericardita

Această afecțiune apare atunci când sacul subțire sau membrană care înconjoară inima (pericardul) se inflamează sau se infectează. Cantitatea de lichid dintre cele două straturi ale sale crește, afectând capacitatea inimii de a pompa sângele. 

Pericardita poate apărea după o intervenție chirurgicală pentru repararea unei CHD sau poate fi cauzată de infecții bacteriene, traumatisme toracice sau tulburări ale țesutului conjunctiv. Tratamentul depinde de severitatea bolii, de vârsta copilului și de starea generală de sănătate a acestuia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *