Cate informatii cunosti despre endocrinologie
Endocrinologie este domeniul studiului tulburarilor legate de hormoni. Un endocrinolog poate diagnostica si trata problemele hormonale si complicatiile pe care le provoaca. De asemenea, ar trebui sa vedeti un endocrinolog atunci cand aveti probleme cu controlul diabetului.
Hormonii regleaza metabolismul, respiratia, cresterea, reproducerea, perceptia senzoriala si miscarea. Dezechilibrul hormonal este cauza principala a diferitelor boli.
Asadar, daca pana acum te-ai intrebat ce este endocrinologia, ea se preocupa atat de hormoni, cat si de numeroase glande (cum ar fi tiroida sau hipofiza) si tesuturile care le produc.
Despre glandele tiroide si paratiroide
Tiroida este o glanda in forma de fluture care, cu ajutorul iodului, produce hormoni care joaca un rol cheie in reglarea tensiunii arteriale, a temperaturii corpului, a ritmului cardiac, a metabolismului si a modului in care organismul raspunde la alti hormoni. Cei doi hormoni principali produsi de glanda tiroida sunt tiroxina si triiodotironina. De asemenea, produce calcitonina, care ajuta la intarirea oaselor si la reglarea metabolismului calciului. Hipotiroidismul apare atunci cand glanda tiroida nu produce suficienti hormoni, iar hipertiroidismul apare atunci cand produce prea multi hormoni.
Glandele paratiroide sunt un grup de patru glande mici situate in spatele glandei tiroide care controleaza nivelurile de calciu si fosfor si joaca un rol important in sanatatea oaselor. Doar atunci cand aceste substante chimice sunt la nivelurile corecte, muschii si nervii pot functiona in siguranta si eficient.
Factorii de risc pentru tulburarile endocrine includ:
- Genul (de exemplu, boala tiroidiana – inclusiv boala tiroidiana autoimuna, care este mai frecventa la femei).
- Genetica (daca membrii familiei noastre au boli endocrine autoimune, avem un risc mai mare pentru aceeasi boala sau acelasi grup de boli autoimune).
- Lipsa iodului in dieta – a fost o cauza mai frecventa a bolilor tiroidiene, dar este aproape eradicata astazi odata cu introducerea iodului in sarea de masa.
- Infectii.
- Traume care implica glandele endocrine (cel mai frecvent – afectarea glandei pituitare dupa leziuni cerebrale traumatice).
- Prezenta unei tumori (benigne sau maligne).