Vinul rose -un deliciu pentru consumatori!

Tuturor ne place un pahar de vin rose, mai ales inainte de a savura o masa, in stil mediteranean sau alaturi de un desert. Vinul rose de la Girboiu este un blend de arome fine care se bazeaza pe principii traditionale pentru a obtine cel mai bun rose!

Marea diferenta dintre un vin rosé si un vin rosu este, precum spuneam, perioada de timp in care cojilor le este permis sa intre in contact cu mustul. Odata ce mustul este obtinut prin stoarcere, pentru a nu se obtine un vin rosu, ci un rosé, cojile sunt, de regula indepartate, foarte adesea la numai o zi, sau la doar cateva ore dupa ce incepe procesul de producere a vinului.

Asadar, pentru a fi considerat cu adevarat un vin rosé, acesta trebuie sa derive din soiuri de struguri rosii. Vinurile blush sunt de regula un cupaj de struguri albi si rosii, care creeaza culoarea roz, motiv pentru care pot fi lesne confundate cu rosé-urile. O alta metoda de obtinere a rosé-ului este, pur si simplu, inlaturarea cojilor si macerare.

Si, in fine, a treia metoda este cea denumita saignée (insangerarea), care presupune vinificarea strugurilor, cu contact mai lung intre must si coji, o parte din mustul obtinut, care nu a apucat sa se coloreze, fiind indepartata, urmand apoi sa se foloseasca pentru diluarea culorii vinului rosu, pana la obtinerea unei anumite nuante de roz.

In multe tari, amestecul strugurilor albi si rosii nu e incurajat. Ba mai mult, in Franta este interzis prin lege, cu exceptia proceselor de producere a sampaniei. Chiar si-asa insa, producatorii de sampanie de foarte buna calitate prefera sa utilizeze metoda saignée.

Metoda sangerarii

Se numeste astfel deoarece are loc in primele ore din procesul de productie a vinul rosu, atunci cand o parte din must este lasat sa „sangereze”, iar apoi este luat si pus intr-o cuva separata, din care va deveni… va las sa ghiciti? Vin rosé! Aceasta metoda este raspandita mai ales in podgoriile californiene renumite pentru vinurile rosii alese pe care le produc, Napa si Sonomaa.

Ce face aceasta metoda speciala este faptul ca, nu doar ca produce un vin rosé deosebit, dar in acelasi timp concentreaza si intensitatea vinului rosu. Vinurile Saignée (asa cum este denumirea frantuzeasca a metodei despre care vorbim) sunt totusi destul de rare. Iar cauza pentru acest lucru o gasim chiar in metoda de obtinere, care adesea permite ca doar 10 la suta sau chiar mai putin din vinul rosu sa se transforme apoi in vin rosé.

Producatorul de vin are controlul absolut asupra culorii vinului si stie exact cand trebuie sa indeparteze cojile strugurilor rosii, responsabile cu pigmentarea. Dupa cum cred ca intuiti deja, aproape orice sortiment de struguri rosii de vin – de la Cabernet Sauvignon la Syrah – poate fi folosit pentru a obtine vinul rosé. Totusi, exista anumite stiluri si anumite sortimente de struguri care sunt agreate in mod deosebit pentru obtinerea acestei bauturi.

Sa vorbim putin si despre gusturile cel mai des intalnite ale vinurilor rosé:

– Capsuni;

– Pepene galben;

– Petale de trandafir;

– Coaja de lamaie;

– Rubarba.

Cele mai proeminente gusturi ale vinului rosé sunt de fructe, de flori, citrice sau pepene, carora li se adauga arome placute de plante verzi proaspete. Fireste, in functie de tipul de struguri alesi, vinul rosé poate capata o varietate bogata de savori.

Unele vinuri ofera beneficii mai mari pentru sanatate decat altele, asa ca iata vinurile pe care ar trebui sa le incerci:

Pinot noir

Dintre toate vinurile, Pinot noir are cele mai mari concentratii de resveratrol. Resveratrolul este un compus antioxidant care s-a dovedit a imbunatati sanatatea inimii prin scaderea colesterolului rau si scaderea tensiunii arteriale. Unele studii au sugerat, de asemenea ca poate imbunatati sanatatea creierului si sensibilitatea la insulina, ceea ce poate prelungi durata de viata.

Procesul de producere la Pinot noir difera de celelalte vinuri rosii, avand un continut mai mic de zahar si mai putine calorii.

Cabarnet/ Madiran

Aceste doua tipuri de vin provin din struguri Tannat, cultivat istoric in sud-vestul Frantei in AOC Madira, despre care se stie ca au un nivel ridicat de antioxidanti cunoscuti sub numele de procianidine.

Aceste tipuri de vin pot imbunatati sanatatea inimii si a sistemului vascular si chiar pot creste speranta de viata.

Merlot

Vinul rosu sec este, in general, cel mai sanatos tip de vin. Vinul Merlot are niveluri ridicate de resveratrol, ceea ce va mentine inima sanatoasa. In plus, are cantitati mai mici de zahar decat alte vinuri. Vinul rosu ofera cateva avantaje deosebite pentru sanatate, indiferent de tipul pe care il preferi.

Crama Girboiu este un producator de vinuri rose de inalta calitate, renumite la nivel European, iar preturile sunt prietenoase pentru buzunarele tuturor romanilor! Nu lasati nicio seara sa treaca fara sa beti un pahar de vin!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *