Vodca – una dintre cele mai cunoscute si consumate bauturi alcoolice distilate din lume

Vodca este fara indoiala una dintre cele mai cunoscute si consumate bauturi alcoolice distilate din lume. Consumul sau, atat ca atare, cat si cu gheata, dar si in diverse combinatii sub forma de cocktailuri, o plaseaza in topul favoritelor la nivel mondial.

Acest timp de alcool este tratat cu carbune sau alti compusi, atat in timpul distilarii cat si dupa, pentru a-i obtine caracteristicile specifice, si anume absenta gustului si a culorii. 

Conform legislatiei, continutul de alcool in vodca trebuie sa fie mai mare de 37,5% in Europa si peste 40% in Statele Unite ale Americii, dar procentul poate varia in functie de tipul de vodca.

In general, vodca este produsa prin fermentarea cerealelor sau a altor plante bogate in amidon sau zahar. Se folosesc cereale precum porumbul, graul, secara, dar vodca mai poate fi facuta si din sfecla de zahar, soia, cartofi sau struguri. Vodca obtinuta din grau si secara este considerata superioara calitativ. O reteta interesanta, folosita de exemplu in Polonia, cuprinde procesul de fermentare obtinut in urma unui amestec de cristale de zahar si drojdie, fara alte adaosuri. Popularitatea acestui tip de alcool a pornit din Europa, din tari precum Rusia, Polonia, Belarus, unde se consuma ca atare, si abia apoi a fost raspandita in intreaga lume.

Cea mai comuna varianta de vodca esta cea neutra, incolora si fara arome. Odata cu popularitatea sa insa, au aparut si diferite modificari la reteta initiala, adaugarea de diferite arome realizandu-se  pentru a crea o alternativa mai placuta comparativ cu gustul si mirosul puternic alcoolic. 

Pentru a obtine vodca, primul pas este producerea materiei care va fi fermentata. Aceasta contine ingredientele principale, spre exemplu amestec de cereale, care se amesteca cu drojdie si cu apa si se incalzeste pentru a se pregati pentru procesul de fermentare. Apoi, amestecul se lasa deoparte intre cateva zile si pana la cateva saptamani, pana la incheierea procesului de fermentare, cand rezulta etanolul in amestec. Amestecul se filtreaza pentru a scapa de materia solida care a fermentat.

In procesul de distilare, lichidul obtinut se incalzeste, etanolul vaporizat colectandu-se, acesta fiind mai pur si mai concentrat in urma procesului de distilare. In urma distilarii, prima parte, aproximativ 35% se arunca deoarece contine compusi toxici precum metanol sau acetona, procentul din mijloc de 30% este considerat cea mai buna varianta de vodca, iar ce ramane la final trebuie redistilat pentru a putea scoate un produs calitativ. 

Procesul de distilare se poate face o data sau de mai multe ori, in functie de calitatea produsului care se doreste. In majoritatea tarilor, legea obliga distilarea de trei ori pentru vodca produsa pentru comercializare si nu pentru consum propriu, astfel ca produsul finit este mai concentrat si mai pur. Produsul obtinut este filtrat si amestecat cu apa pana la atingerea concentratiei dorite, apoi imbuteliat.

Vodca cu aroma neutra este cea mai utilizata spirtoasa in amestecuri. Vodca, consumata rece, are o aroma mai placuta decat cea la temperatura camerei, iar asocierea cu diferite feluri de mancare poate, de asemenea, sa evidentieze diferite arome specifice, insista cunoscatorii. Cresterea cererii de aromatizare a votcii a condus la aparitia diverselor combinatii realizate acasa de catre consumatori, sau adaugarea de arome la finalul procesului de fabricare de catre comercianti. Vodca cu aroma de lamaie, mandarine, pere, mere sau cea infuzata cu piper sau alte ierburi fiind printre cele mai cerute pe piata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *