5 reguli esentiale de ingrijire a danturii pentru cei care poarta aparat dentar

aparat dentar

Daca porti aparat dentar, este esential ca igiena ta orala sa fie impecabila, mai ales tinand cont ca resturile alimentare se pot depozita cu usurinta in spatiile acestui dispozitiv. Asadar, pentru a evita aparitia cariilor dentare, patarea smaltului si afectiunile gingivale, trebuie sa acorzi o atentie sporita igienei orale. In plus, pe perioada purtarii aparatului dentar, va trebui sa respecti o alimentatie speciala, compusa din alimente moi si usor masticabile, insa daca vrei sa consumi alimente mai tari, precum un mar, este recomandat sa le tai inainte in bucatele mai mici. De asemenea, daca ai ticuri nesanatoase precum rosul unghiilor, va trebui sa faci tot posibilul sa renunti la ele pentru a nu pune in pericol integritatea bracketilor aparatului dentar.

Iata care sunt cele 5 reguli esentiale de ingrijire a danturii atunci cand porti aparat dentar:

1) Purtarea unui aparat dentar impune in mod obligatoriu sa te speli pe dinti dupa fiecare masa, folosind periute care au perii cat mai moi. Inainte de a trece la periaj, clateste-ti gura cu apa din abundenta, pentru a indeparta resturile alimentare mai grosiere. Periaza apoi fiecare dinte in parte incepand cu linia gingiei, continuand in jurul bracketilor, timp de cel putin 3 minute. Pentru zonele mai greu accesibile, se recomanda utilizarea unor periute interdentare, care se pot strecura usor printre bracketi sau pe sub arcul aparatului dentar, fara a rani gingiile.

2) Periuta de dinti trebuie schimbata o data la doua luni, iar tabletele de detectare a placii bacteriene trebuie folosite de 3 ori pe saptamana. Iata care este modul de utilizare a unei astfel de tablete:

– introdu tableta in gura

– plimb-o cu ajutorul limbii uniform, pe toata suprafata dintilor si gingiilor

– scuipa tableta si saliva acumulata, apoi clateste gura cu apa

Zonele colorate in rosu de pe dinti vor indica prezenta placii bacteriene, ceea ce inseamna ca periajul a fost efectuat incorect sau insuficient. Asadar, spala-te pe dinti inca o data pentru ca petele sa dispara complet!

3) Pentru a asigura o igiena sporita a danturii pe perioada purtarii unui aparat dentar, poti folosi dusul bucal sau ata dentara speciala pentru aparate, pe care trebuie sa o folosesti zilnic pentru a curata zona dintre bracketi de sub arc.

4) Evita pe cat posibil consumul de alimente tari sau lipicioase, precum guma de mestecat, caramelele, jeleurile sau alte tipuri de dulciuri similare! Acestea pot duce la decimentarea benzilor aparatului dentar, la ruperea bracketilor sau curbarea sarmelor.

5) Pentru a preintampina orice tip de complicatie pe durata purtarii unui aparat dentar, prezinta-te periodic pentru consult la medicul tau ortodont.

Pentru a programa o vizita la un medic specialist in ortodontie din cadrul Clinicilor Dr. Leahu Bucuresti-Pitesti, in vederea unui consult si a unui tratament profesionist si de inalta calitate, suna la numarul de telefon 0374 475 555! Aici vei gasi cei mai buni specialisti in ortodontie, care nu numai ca iti vor oferi cele mai moderne, complexe si eficiente solutii de tratament, ci si comunicarea de care ai nevoie pentru a intelege importanta unei igiene orale riguroase atunci cand porti aparat dentar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *