Ai descoperit un nodul mamar? Află când este cazul să te îngrijorezi!

În principiu, orice modificare care se produce la nivelul sânilor ar trebui să fie investigată de către un medic ginecolog. Cu toate acestea, nu orice nodul este semn de cancer sau alte afecțiuni grave. Nodulii mamari pot să apară și la femei, și la bărbați (chiar dacă în cazuri mai rare), chiar și ca efect al unor tulburări hormonale.

Cum afli dacă ai sau nu noduli și cum îi poți trata?

Primul lucru pe care trebuie să îl faci chiar tu, acasă, este auto-palparea. Verificarea sănătății sânilor ar trebui să fie făcută cel puțin o dată pe lună, pentru a putea identifica la timp eventualele modificări.

Între 20 și 30 de ani este necesar un control de specialitate efectuat de către medicul ginecolog, o dată pe an.

Ecografia (ultrasonografia) mamară este recomandată femeilor cu vârsta între 30 și 40 de ani și ar trebui să fie efectuată anual, chiar dacă nu există probleme aparente.

În cazul femeilor trecute de 40 de ani, ecografia este recomandată ca o completare a mamografiei, deoarece există anumite tipuri de leziuni incipiente identificabile doar în urma unei mamografii. În această categorie intră, spre exemplu, microcalcificările.

Pentru persoanele cu un risc crescut de noduli sau cancer de sân se recomandă investigația de tip RMN și/sau tomografie computerizată. Printre factorii de risc se numără: istoricul familial, modificările genetice, fumatul, lucrul în condiții de toxicitate ridicată, cancer ovarian sau uterin în antecedent etc.

Asemănări și diferențe între nodulii benigni (nepericuloși) și nodulii maligni (canceroși)

Tumorile benigne (nepericuloase) se transformă foarte rar în tumori maligne (tumori de tip borderline). Acestea sunt îndepărtate chirurgical doar dacă provoacă un disconfort fizic sau estetic sau dacă sunt localizate în proximitatea unor organe sau centri nervoși a căror funcționare o pot afecta prin presiune.

Examenele imagistice sunt utile și pentru a diferenția formațiunile de tip noduli (solide, cu diametrul peste 0,5 cm) de chisturi (acumulări de lichid) și de abcese (pungi cu puroi). Chisturile pot fi eliminate prin puncție cu drenare, iar abcesele pot fi tratate cu antibiotic.

În schimb, diferențierea nodulilor inofensivi de cei periculoși necesită efectuarea unei biopsii. Totuși, există câteva diferențe care pot fi observate și în urma investigațiilor imagistice:

  • tumorile benigne se delimitează de țesutul înconjurător, sunt omogene și regulate;
  • tumorile maligne sunt neregulate, neomogene și tind să prolifereze în țesuturile din jur; deseori se asociază cu adenopatie (mărirea ganglionilor limfatici).

Tratamente medicale pentru noduli

Tratamentul pentru noduli va fi stabilit de către medic în funcție de natura acestora. Pe lângă investigațiile imagistice, poate fi nevoie și de prelevarea unei probe de țesut prin biopsie și analizarea acesteia din punct de vedere anatomo-patologic. Astfel, se va evidenția natura formațiunilor: maligne sau benigne.

Ulterior, va fi stabilit tipul de tratament: medicamentos (hormonal sau chimioterapeutic), radiologic sau chirurgical. Există și posibilitatea ca asupra nodulilor considerați nepericuloși să nu se intervină și doar să fie monitorizați constant.

Tratamente naturiste și alternative pentru noduli

Există și o serie de metode tradiționale și alternative care pot fi aplicate suplimentar față de tratamentul medical pentru a contribui la combaterea nodulilor. Extractele din plante medicinale, sub formă de capsule, tincturi, uleiuri esențiale sau unguente pot ameliora simptomele și stimula regenerarea celulară. Accesați oferta propusă de Putereaplantelor.ro pentru a descoperi produse împotriva nodulilor mamari, care pot fi administrate ca adjuvante în paralel cu tratamentele medicale.

Cel mai important lucru de reținut, însă, este următorul: chiar și în cazul apariției unui nodul malign, există șanse reale de vindecare, dacă acesta este descoperit și tratat într-un stadiu incipient! Fă-ți timp pentru controale și analize și nu întârzia să te adresezi unui medic, de îndată ce ai suspiciuni legate de modificările apărute la nivelul sânului!

Sursa foto: Pexels.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *