Organizația Națiunilor Unite estima în 2017 faptul că există aproximativ 3,710,295,643 de femei. Toate acestea au avut, au sau o să aibă menstruație. Tu știi cât se poluează natura într-un singur an din cauza tampoanelor, absorbantelor folosite lunar și cele zilnice? Conform Women’s Environmental Network, ar fi vorba despre două sute de mii de tone de astfel de deșeuri, deșeuri care de cele mai multe ori în proporție de 90% din plastic.
Pe lângă cantitatea mare de deșeuri, bumbacul folosit pentru absorbantele non-organice este tratat chimic. Mai exact, muncitorii care cultivă bumbacul îl stropesc cu pesticide și din păcate substanțele otrăvesc oamenii care lucrează într-un astfel de loc.
Cum să protejezi natura de fiecare dată în acea perioadă a lunii
Menstruație nu ar mai trebui să fie pentru nimeni un subiect tabu, mai ales că este vorba despre un lucru care se întâmplă în mod natural cu corpul unei femei și în același timp este procesul datorită căruia se pot naște copii. Până la urmă este vorba doar despre sânge și celule moarte. Dar până când lucrurile o să se schimbe, în bine, poți da o mână de ajutor naturii să mai respire.
Probabil că citind până aici materialul te-ai dus puțin cu gândul la perioada tinereții a bunicii sau mamei tale, perioadă în care pe piața din România nu existau încă tampoane și absorbante, sau erau prea scumpe pentru a și le putea permite oricine. Drept urmare erau folosite bucăți de material care se spălau după fiecare utilizare. O metodă care proteja natura, însă era destul de inconfortabilă și inestetică.
Ce-i drept este destul de dificil să te descurci cu menstruația pe timpul zilei, mai ales dacă fluxul este unul abundent. Folosirea unor materiale textile n-ar fi o variantă bună pentru femeile active. Așadar, poți înlocui variantele clasice cu absorbante bio de zi pe care le poți găsi pe Prova.ro. Practic, ai același produs cu care te-ai obișnuit, însă materialele din care este confecționat sunt în întregime biodegradabile. Un mic sfat ar fi să verifici dacă și ambalajul tampoanelor este unul bio pentru a te asigura că dorința ta de a ajuta natura prin eliminarea tampoanelor clasice se materializează în proporție de 100%.
O altă variantă care prinde tot mai mult avânt în ultima vreme este cupa menstruală. Este un produs de care nu toate femeile au auzit, fiind o invenție redescoperită relativ de curând. În realitate, femeia care a inventat cupa menstruală a trăit în jurul anilor 1900, adică perioada în care s-au inventat și tampoanele. Practic, îți introduci cupa în vagin pentru a strânge menstruație și la ceva timp o scoți, o cureți și este gata de reutilizare. Cu toate că sună a ceva ce o să-ți provoace disconfort, majoritatea persoanelor care au apelat la varianta asta s-au declarat complet mulțumite și au mărturisit că de multe ori uita că se află în acea perioadă a lunii. Un mic sfat ar fi să te informezi foarte bine înainte pentru a ști ce dimensiune ți se potrivește și la ce interval de timp trebuie să-ți golești cupa. Ar mai fi de menționat și faptul că prin achiziționarea unui astfel de produs o să economisești foarte mulți bani în fiecare lună.
În concluzie, ajută natura în fiecare acea perioadă a lunii folosind absorbante bio, complet degradabile, sau folosește cupa menstruala. Orice variantă alegi o să ajută cu siguranță mediul înconjurător și în același timp poți fi un mic influencer printre prietenele tale. Închipuie-ți că toate prietene tale ar renunța la tampoanele și absorbantele clasice, iar ele la rândul lor și-ar convinge prietenel să o facă.
Sursă foto: Pexels.com