Care sunt pasii necesari pentru organizarea unui parastas?

servicii_funerare_sector_5

Fiind un ritual de mare importanta, bine incadrat in oranduielile bisericesti, slujba de pomenire a celor plecati dintre noi, denumita si parastas, isi gaseste originea in limba greaca. „Paristemi” inseamna a fi aproape de cineva, alaturi de el, de aceea parastasul este slujba prin care ne alaturam in spirit celor trecuti in nefiinta. De aceea, cu ajutorul firmelor de servicii funerare, masa de parastas se va tine in toate sambetele din Post, prilej cu care toti cei trecuti in adormire sunt pomeniti de catre familiile si apropiatii lor.

Ca sa planificam un parastas cu ajutorul unei firme de servicii funerare din Bucuresti, este necesar sa tinem cont de soroacele (datele) de pomenire individuala a celor trecuti in vesnicie:

– La 3 zile de la deces (aceasta data coincide cu slujba din ziua inmormantarii), in cinstea Invierii din morti a Mantuitorului in a treia zi, precum si a Sfintei Treimi;

– La 9 zile de la trecerea in adormire, in amintirea celui de-al 9-lea ceas, in care Domnul, inainte de a muri pe cruce, a fagaduit talharului Raiul pe care ne rugam sa-l mosteneasca si cel decedat;

– La 40 de zile (sase saptamani), in amintirea Inaltarii la cer a Domnului;

– La 3 luni, 6 luni si 9 luni de la deces, de asemenea in cinstea Sfintei Treimi;

– La 1 an de la trecerea in nefiinta, dupa exemplul vechilor crestini care praznuiau Ziua Mortii Martirilor si a sfintilor in fiecare an, drept zi de nastere a lor pentru viata de dincolo;

– In fiecare an, pentru urmatorii 7 ani de la deces, cea din urma pomenire amintind de cele 7 zile ale facerii lumii.

Aceste soroace au o semnificatie aparte, fiind momente de profunda comuniune cu cei plecati dintre noi. Insa pomenirea, individuala sau colectiva, nu se poate face in oricare zi. Iata care sunt datele din cursul anului, in care firmele de servicii funerare nu fac parastasul celor trecuti in nefiinta:

– Duminicile de peste an, pentru ca duminica, amintind ziua Invierii Domnului, e zi de bucurie, iar nu de intristare. Chiar daca in unele biserici se tin pomeniri duminica, cel putin in duminicile Penticostarului, adica in cele dintre Pasti si Rusalii, nu se cuvine nicidecum sa se faca parastase, pentru a nu se intuneca bucuria praznicului cel mare al Invierii.

– In cele douasprezece zile dintre Nasterea si Botezul Domnului.

– De la lasatul secului de carne pana la sambata intai din Postul Mare, numita si sambata Sf. Teodor.

– Din sambata Floriilor pana in Duminica Tomii (Pastele Mic).

– La praznicele imparatesti sau sarbatorile mari.

– In timpul Postului Mare, nu se face parastas in zilele de rand (luni, marti, miercuri, joi, vineri).

Ca sa aveti parte de o comuniune cat mai linistita, va recomandam sa cereti ajutorul unei firme de servicii funerare din Bucuresti, care se va ingriji cu profesionalism si empatie de toate obiceiurile ce trebuie respectate. De asemenea, este preferabil sa luati legatura cu o firma din vecinatatea dumneavoastra, pentru ca aceasta sa poata interveni la timp pentru orice fel de schimbari. De exemplu, daca locuiti in cartierul Cotroceni, va recomandam sa apelati la o firma de servicii funerare din sectorul 5, care va raspunde cu promptitudine cerintelor dumneavoastra.

Astfel, o parte din firmele de servicii funerare complete, cum ar fi Casa Funerara Bucur din Bucuresti, pune la dispozitie pachete de pomenire pentru a cinsti amintirea celor plecati dintre noi, precum pregatirea unui set complet pentru pomana si parastas, format din coliva, colaci, farfurii si pahare, dar si pachete alimentare cu produse de post sau de dulce. Acestea se pot livra fie la domiciliu, fie la biserica. Daca nu dispuneti de un spatiu corespunzator sau indeajuns de incapator pentru a organiza parastasul, aveti la dispozitie locatia firmei de servicii funerare (un restaurant propriu) de unde veti putea alege meniuri personalizate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *