Care sunt produsele alimentare emblematice ale Italiei?

Sursa foto: Unsplash

În orice parte a lumii există persoane care adoră produsele și rețetele cele mai cunoscute ale Italiei și care optează, de fiecare dată, să achiziționeze cele mai cunoscute mărci din magazine verificate, cu ajutorul cărora să recreeze, acasă, în vacanță sau pentru o seară în familie bucate aromate, care să te inspire la visare, la o vacanță în țara unde soarele este blând tot timpul anului.

Fie că ești un cunoscător fin al bucătăriei italiene sau ai fost atras ca urmare a unei vizite în casa unui prieten sau la un restaurant de acest tip, știi că secretul oricărei rețete italiene stă în calitatea produselor folosite. Spre exemplu, la SuperMercato.ro vei găsi o gamă diversificată de produse, de la cele alimentare (paste, sosuri, ulei de măsline extravirgin, mozzarella, parmezan etc.), la cele de îngrijire personală și de curățenie dar și anumite rețete care îți vor fi utile în bucătărie, în special atunci când vrei să te întânești cu arome autentice italiene. 

Astăzi ne vom opri atenția asupra produselor alimentare emblematice ale Italiei, pe care le găsești atât în magazinele fizice ale SuperMercato, cât și pe site. Dacă te pasionează bucătăria italiană nu ar trebui să îți lipsească următoarele:

Oțetul balsamic

Este un produs de bază din cămara italiană, fiind cunoscut sub denumirea de ”Aceto Balsamico di Modena”. Oțetul balsamic își are originea în orașele Modena și Reggio Emilia, fiind extrem de util în cazul salatelor, al legumelor la grătar și fripturilor (în special cea de pui și somon). Totodată, datorită dulceței acestui tip de oțet italienii îl folosesc și în cazul platourilor cu carne și brânză maturată.

Oțetul balsamic originar din Italia vine cu emblema DOP, fiind fabricate de producători ce păstrează tradiția de câteva sute de ani și urmează reguli stricte cu privire la producția și maturarea oțetului balsamic.

Conservă de roșii prunișoare

Pentru a te bucura de gustul autentic alege conservele San Marzano D.O.P. Roșiile la conservă nu sunt doar un ingredient esențial în bucătăria italiană, ci și-a găsit utilizarea în mai multe rețete internaționale. Acestea pot fi folosite la paste, pizza, lasagna sau pui parmigiana.

Roșiile din regiunea San Marzano se diferențiază prin aspect (sunt subțiri, alungite și au vârful ascuțit), dar și prin mirosul dulce și aromat, dat de solul vulcanic pe care sunt cultivate, de pe valea râului Sarno, în imediata vecinătate a singurului vulcan activ din Europa, Vezuviu. 

Paste

Evident, din această listă nu puteau lipsi pastele. În magazinele italiene se găsesc mai multe sortimente, toate cu propria rețetă, texturi, forme și timpi de gătire. Cele mai cunoscute sunt Barilla, făcute din făină de grâu dur, extrudate prin fillere de bronz și uscate lent, astfel încât la fierbere să își păstreze forma și culoarea.

Făina de semola folosită în pastele italiene este de calitate superioară, fapt ce le conferă și culoarea aurie. Se recomandă ca fierberea să se facă cu 1-2 minute mai puțin, astfel încât acestea să fie al dente – moi la interior, puțin mai tari la exterior.

Uleiul de măsline extra virgin

Nu cumpăra ulei de măsline din alte magazine decât cele italiene. De cele mai multe ori, deși pe etichetă scrie ”ulei de măsline extravirgin” calitatea nu este aceeași, deoarece se combină uleiurile de măsline din Africa, Europa și Orientul Mijlociu. 

Uleiurile de măsline extravirgine artizanale sunt făcute din măsline cultivate local, presate, apoi îmbuteliate imediat pentru a-și păstra caracteristicile. Contrar așteptărilor, nu data de consum de pe ambalaj este importantă, ci data recoltării măslinelor.

Brânza italiană tare

Cine nu iubește o brânză bună, la un pahar de vin roșu? Dincolo de consumul ca atare, brânza italiană mai poate fi folosită și în paste, pizza, risotto, supe și salate. Cea mai cunoscută brânză tare este Parmigiano Reggiano, dar mai sunt și alte sortimente: Grana Padano și Pecorino Romano, cu un miros mai ascuțit și un gust ușor picant.. 

Orezul

Italienii adoră risotto, pe care îl prepară din boabe de orez scurt, precum Arborio, Carnaroli, Vialone, Nano sau Baldo. Secretul risotto-ului perfect cremos este să îl gătești la foc mic și amesteci constant. Orezul eliberează treptat amidon, iar fierberea la foc mic îl va face să fie gros și cremos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *