Problemele legate de sanatatea danturii pot interveni in cele mai nepotrivite momente iar durerile pot sa distruga starea de bine a pacientului. Iar durerile pot deveni intense, insuportabile si nu functioneaza nimic cu adevarat. De cele mai multe ori, o durere de masea semnalizeaza existenta unei afectiuni mai grave care, daca este tratata superficial, poate duce la pierderea dintelui si implicit la necesitatea de a realiza un implant dentar pentru a completa lipsurile si sa poti zambi din nou.
In special atunci cand vine vorba despre o urgenta stomatologica, intreaga sanatate a organismului este pusa in pericol si este important sa tratam afectiunile la timp pentru a evita producerea unor daune care necesita interventii de lunga durata si, implicit, mult mai costisitoare. Totodata, este important sa cunosti simptompreele care indica faptul ca este necesar sa te prezinti la o clinica de stomatologie, ne arata Omega Omnident.
Tipuri de urgente stomatologice si cum poti sa le recunosti
Urgentele stomatologice sunt definite de acele afectiuni dentare care pot pune in pericol sanatatea si necesita un tratament imediat. In categoria urgentelor stomatologice intra afectiuni precum hemoragia postextractionala, pulpita acuta, alveolita, fracturi de maxilar sau mandibula, luxatii, traumatisme, abcese etc.
Pentru a intelege cat mai bine afectiunile prezentate mai sus este important sa cunosti tipul de afectiune care cauzeaza disconfort si durere.
Durerile de masea pot sa fie de scurta durata sau pot sa fie insotite de inflamarea gingiilor si a fetei, caz in care este vorba despre o infectie care trebuie tratata. Durerea poate sa pulseze si sa creeze disconfort pentru o perioada mai lunga de timp si produce sensibilitate la caldura sau la frig. Durerea de masea netratata la timp poate duce la parodontita apicala acuta, afectiune care duce la inflamarea varfului radacinii dintelui, febra, durere persistenta, inflamarea gingiei iar dintele afectat va pulsa de durere in special atunci cand mananci sau bei ceva rece sau fierbinte.
Sangerarea este un simptom care se intalneste in cazul hemoragiei postextractionale care este considerata o urgenta stomatologica. Desi acest tip de sangerare poate sa apara imediat dupa realizarea extractiei, sunt situatii in care aceasta poate persista pe durata a mai multe ore si devine abundenta, caz in care trebuie sa te prezinti la urgente imediat.
Fracturile sunt si ele considerate urgente stomatologice si apar ca efect al unui traumatism puternic. Luxatia articulatiei temporo – manibulare precum si traumatismele dento – alveolare, trebuie tratate cu seriozitate.
Urgentele stomatologice in timpul sarcinii si recomandari pentru tratare
Urgentele stomatologice pot aparea si in timpul sarcinii, caz in care trebuie sa informezi stomatologul imediat deoarece unele tratamente nu sunt recomandate in aceasta situatie sau sunt chiar interzise. In aceste situatii, tratamentul va fi recomandat doar cu acordul medicului ginecolog.
Daca te confrunti cu o urgenta stomatologica atunci trebuie sa contactezi imediat medicul stomatolog pentru a-ti indica un tratament potrivit pana in momentul in care te prezinti la cabinet si daca este o afectiune care necesita o atentie imediata. In urma unui control stomatologic si al unei radiografii, medicul stomatolog va avea toate informatiile necesare despre tipul de afectiune prezent si iti va oferi tratamentul corect.
O urgenta stomatologica trebuie tratata in mod corect si inca de la primele simptome pentru a evita agravarea acestora. Pentru durerile foarte mari poti lua un antiinflamator insa, este bine sa nu abuzezi de acestea si sa mergi la stomatolog imediat ce se poate.
Urgentele stomatologice trebuie tratate cu seriozitate si nu trebuie ignorate. Chiar daca ai luat un antiinflamator si durerea a trecut, trebuie sa retii ca este o victorie de scurta durata. Medicul stomatolog va trata afectiunea si astfel se elimina riscul de a se agrava si mai mult.