Carti ilustrate – Eroii tai impotriva eroilor copilului tau

De unde acest mic conflict? Secolul 21 este secolul vitezei, tehnologia evolueaza, avem acces la un imaginar al viitorului, asa ca noi tipologii de eroi tot apar, important e ca si acestia sunt construiti pe aceleasi tipare, doar ca paleta este mai larga cand alegem carti ilustrate.

carti ilustrate

Nu exista un motiv real de ingrijorare pentru faptul ca cei mici pierd usor-usor contactul cu eroii de altadata. Orice parinte trebuie sa inteleaga mai ales ca figuri clasice precum Tom Sawyer, Huck Finn, eroii lui Jules Verne, Vrajitorul din Oz sau eroii basmelor populare vor supravietui intotdeauna, pentru ca stabilesc niste modele, chiar daca ochii unui prescolar sau ai unui elev in scoala primara fug dupa Harry Potter, Stapanul Inelelor sau dupa supereroii benzilor desenate americane! Prin Carti ilustrate pentru copii si prin eroii principali, parintii ii pot explica cel mai bine fiului sau fiicei primele notiuni despre bine si rau!

Studiile din lumea intreaga arata ca un copil care sare peste lecturile copilariei va putea mult mai greu sa citeasca si sa inteleaga o naratiune atunci cand va creste. Cu atat mai mult, e nevoie de Carti de povesti ilustrate pentru copii deoarece copiii au nevoie sa faca asocieri, inclusiv sa descopere eroii lor preferati din desene animate in paginile unei carti! La modulul psiho-pedagogic (aplicat dupa un sistem european bine pus la punct) pe care trebuie sa-l parcurga viitorii profesori ai tarii, acestia invata de ce e bine sa le formam copiilor cititul si sa le punem acestora carti in manute chiar si la varsta la care nu stiu sa citeasca.carti ilustrate

Un motiv ar fi acela ca cei mici asociaza intotdeauna textul cu imaginea alaturata, descoperind mult mai repede atat cuvinte noi, cat si cum functioneaza limba materna. Un alt mare avantaj pentru care ar trebui sa avem in casa carti ilustrate este ca deseori intr-o povestioara ce pare naiva zac mituri esentiale ale omenirii, transpuse magnific intr-un limbaj accesibil copiilor, plin de inocenta si umor! Copilasii prind, in subconstient, niste structuri si niste mecanisme de intelegere care le vor fi de mare ajutor cand vor creste! Cel mai bun exemplu in acest sens sunt cartile ilustrate de mitologie. Un copil care citeste, sa zicem, Legendele Olimpului in varianta ilustrata, vor putea peste ani sa treaca lejer la lectura epopeilor lui Homer in varianta originala!

Tot in scop educativ, la editura Univers Enciclopedic exista o serie de carti ilustrate pentru copii care sunt axate pe diferite campuri semantice. Copiii invata animalutele, cunosc zanele si sunt pregatiti sa-si insoteasca eroii in aventurile lor fantastice. Luand astfel parte la fabula cu pricina, morala ajunge la ei intr-o forma distractiva, accesibila si, la fel de important, fara violenta sau tenta agresiva care sa-i influenteze!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *