Nu putini sunt oamenii care se tem de cutremure, iar pentru acestia siguranta lor si a familiei lor este prioritara.
Unii oameni cauta solutii pentru reconsolidarea cladirilor in care locuiesc, altii cauta elemente ajutatoare in interiorul locuintei, cum ar fi patul anti-cutremur, care are senzori ce detecteaza miscarea si in acel moment salteaua cade in corpul metalic protejandu-l pe cel aflat in pat chiar si in cazul in care cladirea se prabuseste. Mai mult, acesta are in interior si un mini depozit pentru alimente si apa, care asigura supravietuirea celui din interior pana cand este gasit.
Insa cei mai multi cauta solutii pentru constructia in sine.
Casele din caramida
Romanii sunt destul de traditionalisti si de cele mai multe ori se merge pe ideea caselor din caramida, prin prisma fundatiei puternice, zidariei si armaturii specifice. Acestea sunt rezistete la cutremur, iar daca respectiva caramida are spatiile umplute cu aer devine un izolator termic foarte bun, fiind eficienta din punct de vedere energetic. Caramida este rezistenta la umezeala, este ignifuga si un bun izolator fonic. Un alt avantaj este faptul ca suporta orice tip de acoperis, chiar si tigla, care este foarte grea.
Casele pe structura metalica
Desi in Romania nu sunt foarte intalnite, aceste case pe structura metalica sunt extrem de rezistente si incep sa castige foarte mult teren, iar rezultatul final nu va fi cu nimic deosebit fata de o casa facuta pe baza de BCA sau caramida, de exemplu. Acest tip de case rezista la cutremurele de pana la 9 grade pe scara Richter datorita elasticitatii profilelor metalice. Un alt avantaj al acestor tipuri de case este faptul ca se construiesc mai repede fata de clasicele locuinte pe zidarie. Conform firmelor din domeniu, o astfel de casa poate fi gata in aproximativ trei luni.
Casele de lemn
Ceva mai cautate si la noi in tara sunt casele de lemn. Acestea sunt realizate din lemn tratat rezistent la apa, foc, iar structura lor le va face rezistente si la cutremure datorita elascititatii naturale a lemnului. Fata de beton, lemnul are capacitatea de a se deforma reversibil absorbind socul mai bine fata de zidaria clasica, dar nu la fel de bine ca o casa pe pe structura metalica. O astfel de casa poate rezista la un cutremur de pana la 8 grade. Pe langa avantajul oferit in fata unui cutremur, o astfel de casa din lemn este si mai usoara, ceea ce inseamna ca este nevoie de o fundatie mai simpla, inclusiv bani mai putini investiti in aceasta. De asemenea, casele pe lemn sunt mult mai calduroase si ofera mai mult spatiu, pentru ca peretii sunt mai subtiri.
Casele construite din containere
Ideea poate suna ciudat si ar putea fi ceva de neconceput pentru un traditionalist, dar casele realizate din containere incep sa prinda teren chiar si in randul romanilor. Practic este vorba despre locuinte standardizate, dar carora le poti face modificari dupa bunul plac. In mod clar avantajele sunt pretul, rezistenta la cutremure, mobilitatea si faptul ca le poti aseza in asa fel incat poti da o forma apare casei tale. Acestea rezista si la cutremure de peste 8 grade, conform specialistilor.
Casele din BCA
BCA-ul este des folosit pentru constructiile moderne si prezinta numeroase avantaje, incepand de la rezistenta mecanica foarte buna la compresiune, pana la izolarea termica si fonica. BCA-ul nu poate fi folosit decat cu betonul armat, ceea ce compune o constructie rezista la cutremure.
Casa cu sistem culisant
O echipa de ingineri de la Universitatea Stanford a realizat si testat o casa care a ramas neclintita chiar daca a fost zguduita precum un seism de 6,9 grade pe scara Richter. Inginerii au realizat o casa pe doua etaje pe un sistem culisant care a facut ca aceasta sa patineze practic pe teren in momentul seismului in loc sa se prabuseasca. Practic, inginerii au asezat casa pe glisiere din oțel și plastic cu diametrul de aproximativ 4, 5 centimetri, iar sub acestea au asezat sisteme forma de bol din otel zincat, practic niste izolatoare seismice. (Sursa: https://news.stanford.edu/news/2014/october/shakehouse-quake-engineering-101614.html )
Betonul care se repara singur
Ai fi tentat sa spui ca cele mai sigure cladiri sunt cele din beton, insa adevarul este ca si acestea au un termen de valabilitate, pentru ca in timp structura acestuia se fisureaza scanzand rezistenta. Este posibil ca pe viitor sa existe o modalitate de a schimba acest lucru, avand in vedere ca oamenii de stiinta de la Universitatea Tehnica din Delft, Olanda, au creat un fel de beton care are proprietatea de a se regenera singur. Acesta contine un tip de bacterii producatoare de calcar si care devin active atunci cand apar fisuri, care atrag umiditatea. In acest mediu umed, bacteriile produc un material calcaros ce umple fisurile. Si mai interesant este faptul ca aceste bacterii reusesc sa supravietuiasca in interiorul betonului pana la 200 de ani. (Sursa: https://www.factroom.ru/facts/26274/)
Pernele de aer instalate sub constructie
Japonia este cunoscuta pentru faptul ca aici se produc o multime de seisme. Si tocmai de aceea japonezii sunt mereu in cautarea unor solutii pentru a se proteja. Asa a aparut si ideea pernelor de aer instalate sub constructie. Cladirea sub care s-au instalat astfel de perne de aer are senzori, care in momentul in care simte unda seismica declanseaza sistemul de alimentare al acestor airbag-uri care incep sa se umfle. Dupa ce pernele de aer se umfla cladirea este ridicata cu cativa centimetri si nu mai este afectata de socul cutremurului, iar tot ce se simte in interiorul acesteia este un leganat. (Sursa: http://www.japanretailnews.com/japan-retail-news–home/airbag-house-could-protect-japan-from-future-earthquakes )
Casa pe arcuri si telescope
Un roman, profesorul Alexandru Stanila, din Iasi, a realizat cladirea pe arcuri si telescoape, rezistenta la seisme mai mari de 6 grade. In momentul producerii cutremurului, casa se ridica de la pamant, unda seismica fiind preluata de sistemul de telescopase si arcuri, iar dupa trecerea acesteia casa revine pe pamant.
Casa cu balans
Un alt roman, Alexandru Ghildus, profesor la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti, a realizat o casa tot pe un sistem de suspensie si patru piloni la extremitati, independenti de un unul din mijloc pe care se sprijinita o calota sferica convexa. Acest sistem ii ofera casei elasticitate, iar in timpul seismului doar se balanseaza.
Sursa Foto: Pixabay